web analytics

Wist je dat … (deel 1)

Reacties zijn gesloten

donnadonna

Net zo’n nerd als Felix uit de onderschatte romantische jaren tachtig komedie Donna Donna!!? Of gewoon dol op feitjes en weetjes? In de reeks ‘Wist je dat …’ presenteert Neerlands Filmdoek (interessante en leuke) vergeten feitjes en weetjes rondom Nederlandse films en filmmakers. Vandaag het eerste deel.

Wist je dat …

… Jan Decleir in 1973 eigenlijk een rol zou spelen in Pim de la Parra’s erotisch getinte drama Frank & Eva, maar dit door zijn toneelverplichtingen niet door kon gaan?

… Willeke van Ammelrooy de hoofdrol zou spelen in De Idioten van Adriaan Ditvoorst, een film die uiteindelijk nooit gemaakt is?

… filmacademie-docent Anton Koolhaas regisseur Guido Pieters (Ciske de Rat, De zwarte Meteoor) ontzettend slecht vond en hem alleen maar onvoldoendes gaf?

… in oorlogstijd Maarten Toonder van Tom Poes de Nederlandse tegenhanger (op film) van Mickey Mouse wilde maken, maar de animatiestudio het einde van de oorlog niet eens haalde?

… de rol van Willeke van Ammelrooy in The Family eigenlijk gespeeld zou worden door Paula Petri, maar deze één dag voor de opnamen onverwachts ziek werd?

… Wim Verstappen na Dakota zei ‘wel weer eens zin te hebben een seksfilm te maken’, een officieus vervolg op Blue Movie, met als werktitel Son of Blue Movie?

… een onderzoek in 1972 uitwees dat het Nederlandse filmpubliek een voorkeur had voor de Nederlandse film omdat zij ‘beter verstaanbaar was en ondertitels ontbraken’?

… de Nederlandse actrice Ans Beentjes in De Loteling is nagesynchroniseerd omdat ze na de opnamen zo ziek werd, dit zelf niet te kunnen doen?

… het materiaal van de gehele eerste opnameweek van Dakota (1974) onbruikbaar bleek door een verkeerd afgestelde zoekerspiegel?

 … Wim Verstappen zichzelf en compagnon Pim de la Parra in 1973 tot de mondiale topklasse regisseurs – qua beheersing van het vak – in hun leeftijdscategorie rekende?