web analytics

Wist je dat … (deel 2)

Reacties zijn gesloten

donnadonna

Net zo’n nerd als Felix uit de onderschatte romantische jaren tachtig komedie Donna Donna!!? Of gewoon dol op feitjes en weetjes? In de reeks ‘Wist je dat …’ presenteert Neerlands Filmdoek (interessante en leuke) vergeten feitjes en weetjes rondom Nederlandse films en filmmakers. Vandaag het tweede deel.

Wist je dat …

… Guido Pieters’ eerste film (de korte film Angela, gemaakt op 19-jarige leeftijd, red.) door toonaangevende mensen als Jan Vrijman, Rein Bloem en Jan Blokker tot de slechtste Nederlandse film allertijden is gebombardeerd?

Frank & Eva (1973) gedraaid is in 420 uur, Alicia (1974) in 220 uur en Mijn Nachten Met (1975) in 290 uur?

Mariken van Nieumeghen (1974) tot stand kwam met behulp van meer dan 800 medewerkers?

… Producent Matthijs van Heijningen vele flessen drank verwedde omdat hij ervan uitging dat Turks Fruit (1973) geen stuiver op zou leveren en niet langer dan vier weken zou draaien?

… De stem van Peter-Jan Rens in Brandende Liefde (1983) vervangen is door die van Kees Prins omdat Rens ‘een improviserend acteur bleek te zijn die moeite had met de geschreven teksten’?

… Regisseur Ruud van Hemert eigenlijk de misdaadfilm De Zwarte Ruiter (1983, Wim Verstappen) zou verfilmen, maar ruzie kreeg over het script?

… Het affiche van de film 06 (1994) van Theo van Gogh door de Reclamecodecommissie als pornografisch werd aangemerkt, waardoor verdere verspreiding werd verboden?

… Alex van Warmerdam oorspronkelijk van plan was Abel (1986) samen met Frans Weisz te regisseren?

… Guido Pieters kant-en-klare scripts schreef voor Mourir d’aimer en Le Moine, later niet door hem, maar respectievelijk André Cayatte en Ado Kyrou (naar een scenario van Luis Bunuel) geregisseerd?

… Matthijs van Heijningen aan het begin van zijn carriere, in 1974, nog de ambitie uitsprak ‘de aardigste producent van Nederland’ te willen zijn?

Eerdere edities van ‘Wist je dat …’:
– Wist je dat … (deel 1)