web analytics

Column: 3 redenen om vanavond naar Ciske de Rat te kijken en 3 redenen om dat niet te doen

Reacties zijn gesloten

3 redenen om vanavond naar Ciske de Rat te kijken:

1) De film kent bijzonder catchy muzikale uitspattingen van een jonge Danny de Munk. Zijn ‘Krijg toch allemaal de kolere/Ik voel me zo verdomd alleen’ en ‘Vergeet nu maar je zorgen’ zijn onvervalste (smartlap)klassiekers. Met name de eerste, die zelfs bij de jongste generaties bekend is.

2) De resonerende ‘R’ van diezelfde De Munk, wanneer Ciske in de jeugdgevangenis zit en achter de tralies ruzie maakt met zijn lotgenoten. “Rrrrrotzakken, rrrrrrrotzakken, rrrrrrrotzakken!” Tijdloos amusement.

3) Gewoon, omdat de film na 28 jaar nog steeds staat als een huis en terecht een van Nederlands’ grootste filmklassiekers is.

3 redenen om vanavond niet naar Ciske de Rat te kijken:

1) De print die RTL bemachtigd heeft ongetwijfeld weer van erbarmelijke kwaliteit zal zijn. Wanneer worden de vele Nederlandse filmklassiekers eens waardig behandeld op TV en DVD?

2) De hinderlijke reclame-onderbrekingen. Staat Ciske op het punt om de straat over te steken, weet je nog niet of hij ongeschonden de overkant haalt.

3) Ciske geen machinegeweer of ander hightech apparaat bezit, maar gewoon een simpel, oerdegelijk broodmes als moordwapen gebruikt. Geen spectaculaire actie- en geweldscènes dus, maar een klassiek geënsceneerde moord.

2 gedachten over “Column: 3 redenen om vanavond naar Ciske de Rat te kijken en 3 redenen om dat niet te doen

  1. de eerst genoemde reden is echt een storend element als RTL een oudere nederlandse film uitzendt. Slechte beeldkwaliteit en geluid dat niet synchroon loopt,

    Ondertussen wel reden 2 veelvuldig toepassend. Om de 20 minuten 7 minuten onderbreking

  2. Eerstgenoemde reden om ‘m niet te gaan kijken is voor mij dus de reden om dat inderdaad niet te gaan doen. Reden 2 speelt ook behoorlijk mee, maar de manier waarop commerciële zenders met (Nederlandse) films omgaan grenst aan het misdadige.

Reacties zijn gesloten.