web analytics

Column: 5 nieuwe Nederlandse films die ik (jij, wij) gezien moet hebben

Reacties zijn gesloten

Een vreemd fenomeen: hoe meer ik erover blog, hoe minder Nederlandse films ik zie. Een top van de nieuwe films die ik nodig nog eens moet kijken, ter inspiratie van de lezer en ter herinnering voor de blogger in kwestie.

1) Kauwboy

De Nederlandse Oscarinzending, de Nederlandse selectie voor de European Film Awards, winnaar van een schier eindeloze reeks andere internationale filmprijzen. De kinderfilm die je dit jaar dus echt niet mag missen. Zoals ik al riep toen hij uitkwam…

2) Deal

De Volkskrant is razend enthousiast, Eddy Terstall zelf noemt het zijn eerste echt volledig gelukte film, maar ons eigen Neerlands Filmdoek is niet te spreken over Deal, een film die bijna volledig uit dialoog bestaat. Daar heeft Terstall sowieso een handje van. Voor de afwisseling stuurt hij zijn personages deze keer naar Barcelona in plaats van de Jordaan. Een extra reden om te checken welke recensent gelijk heeft.

3) Ouwehoeren

Niet zo lang geleden op tv. Wel opgenomen, maar alleen het begin afgespeeld. Dat was veelbelovend en licht verbijsterend. Is het een schande dat twee bejaarde zussen nog steeds achter de ramen moeten staan, of moeten we trots zijn op deze goedgebekte, zelfbewuste vrouwen? Eerst maar eens de rest af kijken.

4) Achtste Groepers huilen niet

Nog zo’n jeugdfilm die een triomftocht door binnen- en buitenland aflegt. Filmprijsje hier, onderscheidinkje daar… Ik ben heel benieuwd hoe het zware thema, kinderkanker,   in het scenario is verwerkt. Ik kan namelijk alleen maar sentimentele plotlijnen verzinnen. Gelukkig zijn er betere scenarioschrijvers in Nederland.

5) Jackie

Ook nog steeds niet aan toe gekomen. Bijzonder benieuwd naar de dynamiek tussen de zussen Van Houten en good old Holly Hunter.

Gelukkig belooft mijn kabelboer tijdens het NFF een hele reeks Nederlandse films via VOD beschikbaar te maken, dus ik ga de schade binnenkort inhalen. (En nee, ik word niet betaald om dit te schrijven. Ik vind het een goede actie van de kabelboer in kwestie. Dat mag ook gezegd.) Nummer 1 en 2 zijn nog in de bioscoop te zien. Rennen!