web analytics

Column: illegale filmopnames ‘Silent City’ in lawaaiig Tokio

Reacties zijn gesloten

De zomer is geen beste tijd voor de Nederlandse film. Spannend filmnieuws blijft uit totdat in de eerste weken van september het promotiecircus rondom het Nederlands Film Festival op gang komt. Een stuk in Opzij maakt me alvast benieuwd naar ‘Silent City’, dat op 30 september op het festival in première gaat.

Schrijfster en regisseur Threes Anna doet in Opzij verslag van haar guerrillastrijd om haar roman ‘De stille stad’ te verfilmen in Tokio. Omdat een vergunning bijna niet te krijgen is, filmt het team illegaal op straat, in de metro en in een nachtclub in Ginza, de chicste uitgaanswijk die wordt geregeerd door de yakuza. Het moeilijkst om op te nemen is de scène waarin de hoofdpersoon in haar eentje moet rondlopen door  een maaswerk van loopbruggen tussen de wolkenkrabbers, maar die in verband met het licht rond het spitsuur moet worden opgenomen.

De geluidsman van ‘Silent City’ had het ironisch genoeg bijzonder zwaar in Tokio, vanwege de combinatie van muziek en geluiden uit winkels, verkeer, het gezoem van airco’s en sirenes. Onder andere dat element uit het verslag komt me bekend voor. Welk ander Nederlands filmteam deed het ook alweer op dezelfde manier?