web analytics

Column: Zo verfilm je een komedieserie in 5 stappen

Reacties zijn gesloten

Toen was geluk heel gewoon wordt verfilmd. Laat dat nieuws tot je doordringen en besef wat het impliceert. Als de film een succes wordt (en dat vermoeden heb ik, want er zijn heel veel mensen die niet leuke Nederlandse komedieseries heel leuk vinden), dan kunnen we de komende jaren rekenen op een verfilming van Het zonnetje in huis, Kees en Co, Samen, Iedereen is gek op Jack, Kinderen geen bezwaar, Ha die pa!, Oppassen, SamSam, ’t Schaep met de 5 pooten (stond die niet al in de planning?) en Zeg eens Aaa.

Het vaste recept voor een vertaling naar het grote doek bestaat meestal uit een aantal vaste elementen.

1) een conflictsituatie, bij voorkeur berustend op een misverstand, want dat is grappig

2) een reis/vlucht naar het buitenland

3) een nieuwe, eenmalige liefdesrelatie, bij voorkeur met iemand uit het buitenland

4) een parodie op actiescènes uit Hollywoodfilms

5) een happy end op een bekende plek

Dus dat wordt iets als: Jaap en Nel Kooiman maken een busreis naar de Costa del Sol, noodgedwongen na een misverstand binnen de RET waar Nel niets van af weet. De andere vaste personages gaan gezellig mee. Een van hen ontmoet onderweg een Franse deerne met wie het uiteindelijk toch niets wordt. Onderweg wordt de bus gegijzeld door Baskische terroristen (de buschauffeur is een oen die lichtelijk uit de richting is geslagen), de personages weten hen uiteindelijk te overmeesteren en in een meesterlijke parodie op Speed rijdt Jaap  in recordtempo terug naar Rotterdam, waar alles weer op z’n pootjes terecht komt.

Het scenario voor de overige verfilmingen mag je zelf invullen. Parijs en Barcelona zijn recent nog gebruikt (Gooische Vrouwen en All Stars 2), maar Berlijn, Rome, Sicilië, Athene, Manchester, Tokio en de Turkse kust zijn, afhankelijk van het jaar waarin de komedie zich afspeelt, nog zeer bruikbaar.

4 gedachten over “Column: Zo verfilm je een komedieserie in 5 stappen

  1. Tjonge, het niveau van de bijdragen op Neerlands Filmdoek wordt er ook niet echt beter op… Over smaak valt te twisten en of mensen zitten te wachten op de verfilming van ‘Toen was geluk heel gewoon’ zal wel blijken als de film in de bioscopen draait. Maar als je dan toch een zuur stukje wilt schrijven dat kennelijk ook nog humoristisch bedoeld is, zorg dan tenminste dat je feiten kloppen. Jaap Kooiman schrijf je met een i en niet ij en het is niet het RET maar de RET (want Rotterdamse Elektrische Tram). Verder is het niet ‘Zeg eens Aaa’ maar ‘Zeg ‘ns AAA’ en niet ‘Het schaep met de 5 pooten’ maar ”t Schaep met de 5 pooten’. O ja, en achter ‘Oppassen’ staan drie uitroeptekens… Om maar eens een paar dingen te noemen.

  2. ^ hater!

    Maar ik heb nog wel een idee voor een Zeg Eens AAA film. Koos en Jopie gaan op visvakantie naar Tsjernobyl. Koos wordt de tweede dag wakker en ziet dat er een hele grote rode *** in zijn nek aant groeien is. Jopie belt dokter van de Ploeg, Mientje neemt op: “met de assistente…” enz. Ze weet dat ze hem niet kan redden door de telefoon dus ze gaat op reis, met de boot (Nova Zembla parodie). Dan komt ze daar in Tsjernobyl aan en zijn Koos en Jopie helemaal aan elkaar gegroeid (The Human Centipede parodie)

    JAAA!!!

    San Fu, bel me! Hier Cash money ideeën voor weinig 🙂

Reacties zijn gesloten.