web analytics

Geknipt #60

Reacties zijn gesloten

Internet herbergt een schat aan (vergeten) materiaal. Niet alleen op Youtube staat het bol van de filmpjes uit of over films en televisie, ook in de archieven van de diverse omroepen en allerlei fansites is enorm veel audiovisueel materiaal te vinden. Omdat het vrijwel onmogelijk is om dit in uw eentje te ontdekken, presenteert NeerlandsFilmdoek de rubriek ‘Geknipt’, waarin we wekelijks een filmpje zullen selecteren. Deze week een korte reportage over de opnamen van In de Schaduw van de Overwinning (1986).

Geknipt #60: Op de set van In de Schaduw van de Overwinning

Regisseur Ate de Jong had na twee relatief succesvolle boekverfilmingen – Een Vlucht Regenwulpen enBrandende Liefde – ambitieuze plannen. Geen veilige basis dit keer door een succesvol boek te vertalen naar het witte doek, maar een eigen onderwerp en een eigen verhaal. Jarenlang liep hij rond met plannen om een film te maken over Friedrich Weinreb, een joodse man die tijdens de bezetting een fictief emigratiebureau opzette met als doel het redden van honderden joden. Echt vlotten wilde het met het project echter niet.

In eerste instantie benaderde De Jong Rob Houwer, maar  de producent, met wie hij in 1983 Brandende Liefde verfilmde, vond het onderwerp niet commercieel genoeg. Hierop wendde De Jong zich tot Jan Vrijman. Deze zag er wel wat in, maar deed naar de zin van de regisseur te lang over het scenario. Tenslotte werd Matthijs van Heijningen benaderd, met wie De Jong in 1981 Een Vlucht Regenwulpen had gemaakt. Deze had echter ook weinig trek in een historisch correcte film over de figuur Weinreb en stelde een aantal commerciële ingrepen voor. Uiteindelijk ging De Jong overstag; het basisidee en de centrale thema’s (idealisme en opportunisme) stonden tenslotte nog overeind.

Eén van de ingrepen van Van Heijningen was de toevoeging van de figuur Peter van Dijk. Deze fanatieke verzetsstrijder (en tevens charmante rokkenjager) zou gaan fungeren als tegenpool van de Weinreb-achtige figuur David Blumberg, die met list en bedrog de Duitsers om de tuin probeerde te leiden. Door zijn naïeve en speelse karakter zou de figuur Van Dijk de nodige spanning en romantiek aan het geheel toe kunnen voegen. De Jong werkte het scenario vervolgens samen met Edwin de Vries verder uit, waarbij Van Heijningen links en rechts nog wat kleine adviezen uitdeelde.

In de Schaduw van de Overwinning, vrij groots van opzet, werd uiteindelijk niet wat de makers ervan verwacht hadden. De film, die in datzelfde jaar in de eveneens in de oorlog afspelende De Aanslag een geduchte concurrent had, had aan de kassa’s weinig succes en wist ook de pers niet volledig te overtuigen.

Heeft u suggesties voor de rubriek ‘Geknipt’, mail deze dan naar info@neerlandsfilmdoek.nl.