web analytics

Field of Honor – Roy Budd

Reacties zijn gesloten

 

Field of Honor was een Nederlands/Zuid-Koreaanse co-productie voor het Amerikaanse Cannon Films, die werd geregisseerd door Hans Scheepmaker en Dae-hie Kim. Voor de muziek trok men de Britse componist Roy Budd aan, die onvergetelijke scores schreef voor Get Carter, The Wild Geese en Tomorrow Never Comes. Na Field of Honor stopte hij met zijn werk als componist en stierf vervolgens in 1993 aan een hersenbloeding. Hij werd maar 46 jaar oud. In een kort telefoongesprek met regisseur Scheepmaker kwam naar voren dat hij via bevriende relaties uit de filmwereld terecht kwam bij deze componist. Regisseur Scheepmaker sprak vol enthousiasme over hem en prees zijn talent en was over het eindresultaat dan ook erg enthousiast. Tevens was hij aanwezig bij de opnames van de muziek in Rome, die werden uitgevoerd door het Unione Musicisti di Roma orkest met Budd als dirigent.

 

De muziek van Field of Honor opent met stereotype combinatie van (Koreaanse) exotische geluiden en een traditioneel Westers orkest. Hierbij schroomt Budd ook niet duidelijk te schetsen dat dit een oorlogsfilm is, door middel van die typische militaire snare drum. Op het eerste gezicht lijkt het een clichématige score te worden, maar al snel ontpopt deze zich tot een ontroerende en spectaculaire. Prachtig zijn zo de speelse fluitklanken terwijl de soldaten aan het verkennen zijn of de sinistere dreigende tonen. Of de door merg en been gaande actiemuziek die de aanval van de Chinezen begeleid, waarbij een vlot gespeeld orkestraal geweld verwoven wordt met prachtige melodieuze koperklanken. Iemand met enige kennis van scores kan er niet omheen dat de muziek veel wegheeft van het werk van Jerry Goldsmith, en in het bijzonder van zijn werk voor de films Chairman en Rambo: First Blood Part II. Maar ondanks de gelijkenissen is dit toch onmiskenbaar een score van Budd zijn hand.

 

De muziek is uitgegeven door Silva Screen/Edel in een duo pakket samen met Robert M. Esty’s score voor The Secret of the Ice Cave. Een leuke weetje is dat de componist hier zelf geen weet van had, omdat zoals vaak het geval is de muziek eigendom werd van de studio en niks aan de betrokkenen werd meegedeeld. Tevens staan er twee tracks van de score op de The Alphabet of Dutch Filmmusic 2 cd, uitgegeven door Cinemusica.

 

Tracks 1-10 composed and conducted by Roy Budd:
1. Main Titles (03:29)
2. Hole in Your Head (04:04)
3. Have a Look (02:07)
4. Rats/Moonlight/Attack From Behind (03:27)
5. On His Way (02:08)
6. Chinese Attack (02:27)
7. Rape Death (02:04)
8. Sire Scouts Chinese (02:36)
9. War Outside/Dynamite Raid (03:48)
10. End Titles (03:13)

 

Tracks 11-19 composed by Robert M. Esty

Total Duration: 01:16:05