web analytics

In pre-productie: 'Het Bombardement'

Reacties zijn gesloten


Momenteel doen regisseur Ate de Jong en producent Paul Ruven research voor hun nieuwe speelfilm
Het Bombardement, over de aanval van Nazi-Duitsland op Rotterdam op 14 mei 1940. Ruven geeft een bijzonder inkijkje in dit proces.

Het Bombardement
Het Bombardement wordt een grote Nederlandse speelfilm die zich afspeelt tussen 10 mei 1940, de inval van de Duitsers, en 14 mei, het fatale bombardement op Rotterdam. Nederlanders geloofden dat ons land neutraal zou blijven en de eerste dagen van de oorlog heerste er totale verwarring en ongeloof. Het Nederlandse leger hield een vijftal dagen moedig stand, maar na  het catastrofale bombardement moest Nederland zich overgeven; 14 mei betekende het begin van vijf jaren bezetting.

Tegen de achtergrond van deze vijf oorlogsdagen speelt zich een even ontroerend als onmogelijk liefdesverhaal af. De jonge Eva komt naar Rotterdam om te trouwen. Met haar huwelijk kan ze haar familie redden. Maar de inval van de Duitsers verandert alles. Ze ontmoet de jonge Rotterdammer Vincent, een bokser, die haar redt tijdens de inval. Haar toekomstige echtgenoot Dirk zorgt dat het huwelijk op 14 mei toch doorgaat. Nauwelijks hebben ze hun jawoord gegeven of de eerste bommen vallen. Vincent spoedt zich het centrum in om Eva uit het bombardement te halen. Kan hij haar opnieuw uit deze hel redden?

Ate de Jong
De film zal worden geregisseerd door Ate de Jong, die in 1986 zijn laatste Nederlands(talig)e film regisseerde met In de Schaduw van de Overwining, eveneens gesitueerd in Nederland anno WO II. De afgelopen twintig jaar regisseerde De Jong meer dan tien films in het buitenland, waaronder Drop dead Fred (1991) en Fogbound (2002).

Ate de Jong: “Het Bombardement is zo’n bijzonder verhaal, daar kan geen Hollywood-film tegenop. Het heeft historische diepgang plus een diep menselijk drama. Ik ben enorm vereerd dat ik Het Bombardement mag regisseren.”

Special effects
Op dit moment bevindt de productie zich in de pre-productionele fase. Producent Paul Ruven en regisseur Ate de Jong leggen de laatste hand aan het scenario, zoeken naar geschikte acteurs, locaties en crew-leden en doen veel research. Om het bombardement en de oorlogsdreiging overtuigend over te brengen, ligt een sterke nadruk op de special-effects. Op zijn Youtube-kanaal geeft producent Ruven een informatief en vermakelijk kijkje in de keuken van een bezoek aan wapen- en special-effects specialist Harry Wiessenhaan.

De film, die voorlopig een budget van ruim zes miljoen meekrijgt, zal – wanneer alles volgens plan verloopt – in het voorjaar van 2012 worden opgenomen. In 2013 moet de film vervolgens in de zalen te zien zijn.

Afbeelding afkomstig van: www.talentunitedfilm.tv

3 gedachten over “In pre-productie: 'Het Bombardement'

 1. Het zal voor veel oudere rotterdammers een emotionele film worden.
  Zeker als je weet dat de namen van de 900 slachtoffers die daarbij om het leven
  kwamen bij de gemeente nog steeds niet bekend zijn. Nog steeds vraag ik me af of er
  familie van de oudere generatie van ons om het leven zijn gekomen. Zij woonden aan de botersloot. Maar….. ik wens jan smit en de crew veel succes en ik ga hem zeker zien.
  Willem Evert Jan Mulder

 2. Dag,

  Ik ben zeer enthausiast dat weer zo’n mooie en historisch belangrijke productie wordt gemaakt. Ik zou daarin graag een aandeel als figurant willen hebben. Ik heb al in meerdere films gefigureerd, meest ‘jaren-dertig’ films. De laatste keer heb ik bij Paul Verhoeven gefigureerd in ‘Zwart Boek’. Ik zou graag opnieuw een mooie figurantenrol ambieren in de film ‘Het Bombardement’. Kunt u mij mededelen of dat mogelijk is?

  Vriendelijke groet,
  Eugene H. Manders

  Willem Alexanderstraat 25
  55-02 VA Veldhoven

  Mob.: 06-1069.2250
  Tel.: 040-253.71.01

Reacties zijn gesloten.