web analytics

NFF 2010 – De dag van morgen #2: 24 september

Reacties zijn gesloten

Wat staat er morgen zoal op het programma?
Wederom een breed aanbod voor de filmliefhebber. Naast alle verschillende films wordt er een programma gewijd aan kunstenaar en animatiefilmer Rupert van der Linden, ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag. In het Louis Hartlooper Complex worden de afstudeerfilms van de verschillende Nederlandse audiovisuele opleidingen vertoond, met aansluitend de uitreiking van de Tuschinski Award.

Een greep uit het programma van de dag:


De dag begint al goed met Langer licht, een ijzersterk drama van David Lammers over een beschadigde vader-zoon relatie.

Wie niet al te vroeg op wil, kan naar het Louis Hartlooper Complex, waar in zaal 1 om 11.00 uur de presentatie van de afstudeerfilms van dit jaar begint. Of naar de tweede zaal, waar de dag in het teken staat van de amateurfilm.

Of u kunt zich natuurlijk bezighouden films uit de competitie te kijken. Aanrader van vandaag is de documentaire Weemoed & wildernis van Digna Sinke.

‘s Avonds praat Jan Eilander in het festivalpaviljoen met regisseur Rudolf van den Berg over zijn favoriete films (gratis toegang), in het kader van het programma Smaakmakers. Van den berg presenteert aansluitend zijn keuzefilm, Joao en het mes, in Rembrandt om 19.30.

Film van de dag

Joao en het mes
George Sluizer regisseerde naast Spoorloos (1988) nog een tal van andere boekverfilmingen. Zijn eerste speelfilm -na een carrière als documentairemaker- baseerde hij op een Braziliaanse novelle over een oude rubbertapper en zijn jonge vrouw.

Joao en het mes deed het beroerd in de Nederlandse bioscopen, zelfs na een re-issue tijdens de Nederlandse Filmdagen in 1983. Onterecht, volgens een aantal critici, die de film ‘zeer onderschat’ noemden. De prent verdween helaas snel uit roulatie en tegenwoordig is hij nauwelijks meer te verkrijgen. Een buitenkans dus, deze vertoning. Het camerawerk is van Jan de Bont.

2 gedachten over “NFF 2010 – De dag van morgen #2: 24 september

  1. Niet alleen de Tuschinski Award wordt uitgereikt, maar ook de Dioraphte Stimuleringsprijs én de NVS Producenten Award. Vanaf 17.00 uur, kom kijken!

Reacties zijn gesloten.