web analytics

Telefilm 2009: vooruitblik Stella's Oorlog

Reacties zijn gesloten

Stella’s Oorlog is de eerste Nederlandse post-Afghanistan film en gezien het feit dat we nog volop in conflict zijn in het land, komt deze betrekkelijk snel. Waar Apocalypse Now ook uitkwam vlak na de Vietnam-oorlog – en kijk eens wat voor impact deze maakte – zal ook Stella´s Oorlog voor genoeg praatstof kunnen gaan zorgen. Want interessant is het zeker.

 

 

 

 
Vooruitblik Stella´s Oorlog
Stella staat aan de vooravond van het vertrek van haar man Jur en haar broer Twan, die op het punt staan op missie te gaan naar Afghanistan. Stella heeft hier vrede mee, maar alles verandert wanneer Twan omkomt bij een patrouille en Jur zich bij terugkomst heel anders gedraagt dan voorheen. Bij Stella bekruipt langzaam het gevoel dat er meer is gebeurd dan men haar wil vertellen en langzamerhand verschuift de oorlog van Uruzgan richting het hoofd van Stella, die er kost wat kost achter wil komen wat er precies gebeurd is.

 

Cast: o.a. Maartje Remmers als Stella, Javier Guzman als Jur, Thijs Römer als Sander en Micha Hulshof als Dani
Scenario: Hugo Heinen, naar een idee van Diederik van Rooijen
Regie: Diederik van Rooijen
Producent: Jan van der Zanden en Wilant Boekelman (Waterland Film)

 

Telefilms 2009
Stella’s Oorlog is één van de telelfilms uit 2009. Telefilms zijn Nederlandse speelfilms speciaal gemaakt voor televisie, die inspelen op actuele maatschappelijke thema’s. De coproducties van onafhankelijke filmproducenten en de publieke omroep krijgen financiële steun van het Stimuleringsfonds, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en het Cobofonds. De laatste jaren krijgen telefilms steeds vaker een release in de bioscoop, naast de vaste vertoning op televisie. De telefilms van de lichting 2009, exclusief Stella’s Oorlog:

 

De Punt; Scenario: Carel Donck en Sylvia Pessireron, regie: Hanro Smitsman
Coach; Scenario:  Frank Ketelaar, regie: Joram Lürsen
Julia´s Hart; Scenario: Ger Beukenkamp en Mirjam Oomkes, regie: Peter de Baan
Witte Vis; Scenario: Luuk van Bemmelen, regie: Remy van Heugten
TaartmanScenario: Pieter Bart Korthuis, regie: Annemarie van de Mond

 

Thijs Römer over Stella´s Oorlog
“Het gaat vooral over een groep vrienden waarin iets misgaat, vindt Römer. Al kwam de realiteit voor de acteurs kortgeleden wel dichtbij. In de film komt één van de militairen om door een bermbom. Toen we terugkwamen van de opnames, hoorden we dat een Nederlandse militair in Afghanistan omgekomen was door een bermbom. Dat geeft zo’n filmverhaal toch opeens een extra lading.” (Algemeen Dagblad)

 

Diederik van Rooijen (1975) groeide op in Nederland, Griekenland en Amerika. In Nederland studeerde hij in 2001 af aan de Filmacademie met zijn Engelstalige afstudeerfilm Chalk. Van Rooijen regisseert commercials voor het reclamebureau 25fps, was regisseur en scenarist van enkele korte films (o.a. de NPS Kort Babyphoned, waar hij een Gouden Kalf voor beste korte film voor won) en regisseerde televisiedrama (o.a. Meiden van de Wit en Keijzer en de Boer). In 2003 regisseerde Van Rooijen zijn eerste speelfilm Zulaika, over een meisje in Curaçao dat opgroeit zonder moeder.  Naast Stella´s Oorlog verschijnt op 19 maart Bollywood Hero, een film die Van Rooijen deels in India draaide. Klik hier voor een uitgebreid interview met Diederik van Rooijen.

 

Te zien op tv: 16 mei 2009, 22.45 uur, Nederland 2.
Lees hier meer over alle telefilms!