web analytics

Voorspellingen Gouden Kalveren 2012

Reacties zijn gesloten

Het Nederlands Film Festival nam afgelopen dinsdagavond voor velen een onverwachte wending. Bij de nominaties kwam Plan C naar voren als grote favoriet, terwijl van tevoren films als Kauwboy en Hemel werden genoemd. Ook in andere categorieën werden er verrassende keuzes gemaakt en het negeren van ‘de familiefilm’ deed wat stof opwaaien. Het kan vanavond weer alle kanten op gaan, maar toch doen wij hier – zoals ieder jaar – graag een gok. Wie gaan er dit jaar met de Kalveren vandoor?

Beste lange speelfilm
Nominaties:
The Domino Effect
Het Meisje en de Dood
Plan C

Voorspelling:
Plan C is de beste en meest vermakelijke film uit dit rijtje, dus die zou de prijs het meest verdienen. We denken ook wel dat hij hem krijgt, gezien het totale aantal nominaties. Zeven stuks, terwijl Het Meisje en de Dood en The Domino Effect er respectievelijk maar vier en drie hebben. Hoewel The Domino Effect als gevaarlijke outsider mag gelden, door het grootschalige karakter van de prent en hiermee volledig het tegenovergestelde van Plan C is.

Beste regie:
Nominaties:
Paula van der Oest voor The Domino Effect
Jos Stelling voor Het Meisje en de Dood
Max Porcelijn voor Plan C

Voorspelling:
Bij de Oscars is het altijd wel redelijk veilig om te zeggen dat de prijs voor beste speelfilm en beste regisseur aan dezelfde film worden uitgereikt, maar bij het Gouden Kalveren-gala is dat vaak genoeg anders geweest. Onze gok is dan ook dat Paula van der Oest hier gaat winnen. Ze is als regisseur nog nooit bekroond geweest met een Gouden Kalf (wel won vorig jaar Black Butterflies van haar hand het Kalf voor beste film) en heeft met The Domino Effect bovendien knap werk geleverd. Een groot aantal verhaallijnen die schijnbaar geen enkel raakvlak met elkaar hebben, worden knap met elkaar verweven, waarmee er een overtuigend beeld ontstaat van de manier waarop de economische crisis wereldwijd om zich heen grijpt. Porcelijn viel op door zijn verrassende debuut, en Stelling levert al decennia vakkundig werk af.

Beste scenario:
Marcel Lenssen voor Doodslag
Helena van der Meulen voor Hemel
Max Porcelijn voor Plan C

Voorspelling:
De plot van Plan C is niet eens zo spraakmakend, maar de manier waarop Porcelijn zijn zijn scenario heeft geschreven tilt deze misdaadkomedie ver uit boven het gemiddelde. Zijn talent toont zich in hilarische dialogen die soms nergens over lijken te gaan en situaties die steeds verder escaleren. Wat dat betreft heeft dit script wel wat weg van Tarantino’s werk. Verreweg het beste scenario van de drie.

Beste acteur:
Reinout Scholten van Aschat voor De Heineken Ontvoering
Ruben van der Meer voor Plan C
Jeroen Spitzenberger voor Süskind

Voorspelling:
Porcelijn schreef zijn scenario met de hoofdrolspelers al in zijn hoofd. Dat is zonder meer terug te zien in Plan C. Het is moeilijk voor te stellen hoe deze film eruit had gezien met andere acteurs. Ruben van der Meer is heerlijk in zijn element; zowel humoristisch als tragisch. Die toon past perfect bij deze zwarte komedie. Nieuwkomer Reinout Scholten van Aschat maakte eveneens een verpletterende indruk.

Beste actrice
Hannah Hoekstra voor Hemel
Jelka van Houten voor Jackie
Susan Visser voor Taped

Voorspelling:
We hebben al eerder gezegd dat Susan Visser dit jaar het Gouden Kalf mag krijgen. Nu ze er uiteindelijk ook bij staat, blijven we natuurlijk bij die keuze. Sommige shots in Taped duren wel zeven of acht minuten, waarbij acteurs van hot naar her rennen. Intussen weet Visser ook nog een geweldige emotionele rol neer te zetten. Heel knap.

Beste mannelijke bijrol
Bas Keijzer voor Black Out
Niels Gomperts voor Lena
René van het Hof voor Plan C

Voorspelling:
Wat voor Ruben van der Meer gold, geldt misschien nog wel meer voor René van het Hof. Zijn personage is zo droevig dat het weer bijzonder geestig wordt. Zulke rollen heeft hij wel vaker gespeeld, maar nooit zo goed als hier. Tijd dat deze acteur eens een Kalf krijgt.

Beste vrouwelijke bijrol:
Truus te Selle voor De Heineken Ontvoering
Olga Zuiderhoek voor Süskind
Nanette Drazic voor De Verbouwing

Voorspelling:
Alledrie sterke rollen, maar welke er met een kalf vandoor gaat? Lastig. Wilde gok: Truus te Selle.

Beste Geluid
Peter Warnier voor De Heineken Ontvoering
Alek Goosse voor Lena
Bert Rijkelijkhuizen voor Het Meisje en de Dood

Voorspelling:
Zal waarschijnlijk gaan tussen Lena en Het Meisje en de Dood. Ook hier een wilde gok: Alek Goosse voor Lena.

Beste Muziek
Tom Holkenborg voor De Heineken Ontvoering
Helge Slikker voor Kauwboy
Erik Jan Grob voor Plan C

Voorspelling:
Tom Holkenborg leverde de laatste jaren al prima werk af voor diverse speelfilms. Ook bij De Heineken Ontvoering  is hij weer goed op dreef.

Beste Montage
JP Luijsterburg voor De Heineken Ontvoering
Marc Bechtold voor Plan C
Katarina Türler voor De Regels van Matthijs

Voorspelling:
De Nederlandse filmwereld loopt vol goede editors.Als we uit bovenstaande drie moeten kiezen, valt onze keuze op De Heineken Ontvoering, die opviel door haar hoge tempo en goed gedecoupeerde vertelling.

Beste Production Design
Wilbert van Dorp voor DE HEINEKEN ONTVOERING
Rosie Stapel voor SILENT CITY
Hubert Pouille voor SÜSKIND

Voorspelling:
Ook hier gaat onze voorkeur uit naar De Heineken Ontvoering, die direct een authentieke sfeer op wist te roepen.

Beste Camera
Jeroen de Bruin voor BLACK OUT
Guido van Gennep voor THE DOMINO EFFECT
Goert Giltay voor HET MEISJE EN DE DOOD

Voorspelling:
Opmerkelijk dat Nova Zembla (overtuigend 3D-camerawerk) en Taped (ingenieuze actieshots die oplopen tot acht minuten in lengte) hier niet bij staan. Onze gok tussen deze drie is Het Meisje en de Dood. Stelling heeft al vaker laten zien dat hij met weinig woorden een verhaal kan vertellen. Het klassieke camerawerk met fraaie belichting is hier van groot belang bij.

Beste Korte Documentaire 
I Used to Dance van Femke Kramer
Immer Fernweh. Das Künstlerleben der Johanna Kaiser van Peter Delpeut
Jeroen Jeroen van Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster

Voorspelling:
Helaas hebben we geen van deze films gezien.  

Beste Lange Documentaire 
900 Dagen van Jessica Gorter
De Regels van Matthijs van Marc Schmidt
Zoete Rook van het Vaderland van Masha Novikova

Voorspelling:
900 Dagen en Zoete Rook van het Vaderland vielen tegen, terwijl De Regels van Matthijs indruk maakte. Laatstgenoemde dus.  

Beste Korte Film 
Junkyard van Hisko Hulsing
Lief Konijn van Camiel Schouwenaar
Sevilla van Bram Schouw

Voorspelling:
De strijd lijkt te gaan tussen Junkyard en Sevilla, waarvan laatstgenoemde diepe indruk op ons maakte. Een sfeervol geschoten, goed geconstrueerd verhaal, dat nog even rond blijft spoken in het hoofd van de kijker.

Over de categorieën ‘Beste Televisiedrama’, ‘Beste Actrice in een Televisiedrama’ en ‘Beste Acteur in een Televisiedrama’ kunnen we weinig zinnigs zeggen, alleen dat Jeroen Willems bijster sterk was in Cop vs Killer. Omdat we de overige genomineerden niet aan het werk hebben gezien – in alle categorieën – wagen we ons echter niet aan een voorspelling.