web analytics

Vooruitblik: Angst

Reacties zijn gesloten

Bang voor moslims, bang voor het donker of bang om de straat op te gaan. De personen die Michiel van Erp in Angst portretteert hebben een stoornis overgehouden aan een dramatisch voorval of het van de een op de andere dag ‘opgelopen’. In de documentaire gaan ze een bewonderenswaardig gevecht aan met zichzelf.

 

 

 

 
Vooruitblik Angst
De Nederlandse Anne-Louise (62) emigreert naar Venezuela als haar man in de olie-industrie gaat werken. Ze wordt in het land meerdere malen overvallen en mishandeld, maar vecht zich telkens terug in de maatschappij. Ook nadat ze meerdere malen in haar gezicht en buik is gestoken en daarbij haar ongeboren kind verliest. Wanneer de dreiging van geweld haar uiteindelijk te veel wordt verhuist ze terug naar Nederland. Maar het verleden blijft haar achtervolgen. In Angst worstelt ze met haar trauma’s en vecht ze tegen de verlammende angst. Anne-Louise is één van de zes personen die Michiel van Erp volgt in zijn documentaire.

 

Regie: Michiel van Erp
Research: René van ’t Erve
Producent: Monique Busman

 

Michiel van Erp over Angst
“De hoofdpersonen mijn documentaire vertegenwoordigen de stad, ze zijn door hun leefsituatie of beroep haast archetypes van de moderne wereld. De angsten waar ze aan lijden zijn extreem verlammend voor hun functioneren. De confrontatie met het dagelijkse leven, met de harde grootstedelijke realiteit, gaan de hoofdpersonen zelden aan. Hun angsten hebben hun leven klein en beperkt gemaakt. Grote avonturen worden beleefd bij het moeten betreden van een balkon of bij een dagelijkse douchebeurt.”

 

“Het moderne Amsterdam in de film staat voor mij symbool voor de moderne, jachtige, ambitieuze wereld. Diezelfde wereld die ook van invloed lijkt op het (dis-) functioneren van onze hoofdpersonen. Waarom is het voor hoofdpersoon Nienke zó ingewikkeld om zich tussen de wachtende moeders op het schoolplein te begeven? Waarom denkt Dieuwke dat ze – ook al heeft ze drie uur onder de douche gestaan – vies is en daarom afgewezen wordt? Naast de oorzaak van de angsten, geeft de film een beeld van hoe de personen zoeken naar oplossingen. Sommigen maken in de film kleine stappen vooruit, anderen vallen terug of draaien door. Angst laat de strijd zien tussen patiënten en psychologen.”

 

Michiel van Erp regisseerde eerder Vergeet me niet (2002) over de zangeres zonder naam, Op Handen gedragen (2003) over de uitvaart van Prins Claus, de documentairereeks Lang leve … en diverse andere documentairefilms.

 

Te zien vanaf: 14 mei 2009.