web analytics

Vooruitblik: Beyond the Game

Reacties zijn gesloten

Met zijn debuutfilm Het is een schone Dag geweest (1993) werd regisseur Jos de Putter twee jaar geleden opgenomen in de Canon van de Nederlandse film. De commissie koos de documentaire, waarin De Putter het laatste jaar van het boerenbedrijf van zijn ouders vastlegde, als een van de zestien belangrijkste films uit de Nederlandse filmgeschiedenis. In Beyond the Game kiest De Putter voor een onderwerp dat verder van huis ligt.

 

 


Vooruitblik Beyond the Game
Beyond the Game is een western in cyberspace. De film volgt twee supersterren uit de gamecultuur tijdens de aanloop naar het wereldkamioenschap waar ze de wereldtitel zullen betwisten. Sky is een chinese held, Grubby komt uit Nederland. Beide professionals zijn eerder wereldkampioen geweest en immens populair onder gamers. De twee vertegenwoordigen verschillende culturen. Sky is Human, Grubby speelt Orc en daarmee hebben ze ook een verschillende speelstijl. Grubby een mooispeler, Sky een harde werker. En dan is er de levende legende MadFroG uit Zweden. Hij was in 2003, een eeuwigheid geleden in de gamecultuur, de beste van de wereld. Hij ging min of meer ten onder aan zijn bestaan als profspeler in Korea. De film toont de weg naar de top en de onsterflijke roem in de cyberwereld, maar ook de offers die daarvoor gebracht moeten worden. De spanning loopt op als de shoot- out, het wereldkampioenschap, nadert.
 

Regie: Jos de Putter
Producent: Wink de Putter

 

Jos de Putter over de magie van de documentaire
“For me, the beauty of documentary filmmaking lies in the ability to make real portraits of real people during a period of time that is important to them, that defines them, and that in a way functions as a metaphor for where society is heading. According to my taste, or preference, these portraits should concentrate on what is essential, which quite often means leaving out all kinds of ‘niceties’, that we encounter so often in documentaries.” (Website Beyond the Game, 14-11-2008)

 

Documentairemaker en filmcriticus Jos de Putter (1959) studeerde politicologie en literatuurwetenschap. Met zijn debuutfilm Het is een schone Dag geweest (1993) won hij de Prijs van de Stad Utrecht en oogstte hij wereldwijd veel lof. Tevens werd de film in 2007 opgenomen in de Canon van de Nederlandse film. In de documentaire Solo, de Wet van de Favela (1994) ontdekte hij de Braziliaanse voetballer Leonardo. Andere documentaires van zijn hand zijn Making of new Empire (1999), Dans, Grozny Dans (2003) en Het verloren Land (2006).

 

Te zien vanaf: 19 maart 2009.