web analytics

Vooruitblik: Black Butterflies

Reacties zijn gesloten


Carice van Houten, drievoudig winnaar van een Gouden Kalf, heeft na
De Gelukkige Huisvrouw opnieuw een hoofdrol te pakken. Tegenover haar staat niemand minder dan Rutger Hauer, voor het eerst sinds zijn vertrek naar Hollywood weer in een substantiële rol in een Nederlandse productie te zien. En de regie is in handen van Paula van der Oest, die een Oscarnominatie kreeg voor Zus & Zo. Op papier is Black Butterflies in ieder geval alvast geslaagd.

Vooruitblik Black Butterflies
Black Butterflies gaat over het tumultueuze leven van de jonge Zuid-Afrikaanse Ingrid Jonker (1933-1965), een politiek geëngageerde dichter ten tijde van de apartheid. Ze schrijft gedichten die zich voornamelijk tegen de censuur keren van de Nasionale Party, een partij waarvoor haar vader minister is. Hun relatie is op zijn zachtst gezegd moeizaam. Intussen raakt ze verwikkeld in een relatie met schrijver Jack Cope.

Cast: Carice van Houten, Rutger Hauer, Liam Cunningham, Graham Clarke, e.v.a.
Regie: Paula van der Oest
Scenario: Greg Latter
Producent: Frans van Gestel, Richard Claus, Michael Auret en Arry Voorsmit

Paula van der Oest over Black Butterflies
“Het verhaal speelt zich af in de jaren zestig, maar we hebben als team besloten dat het wel een historisch authentieke, maar geen ouderwetse film mocht worden. Dus hebben we er iets moderns van gemaakt. We hebben de kostuums een beetje flets van kleur gemaakt, zodat we ons op de mensen konden concentreren, en samen met Giulio hebben we ons vooral op de acteurs gericht. Naarmate we dieper proberen door te dringen in de geest van Ingrid, beïnvloeden de andere personages de stijl van de film.”

Carice van Houten over haar rol als Ingrid Jonker
“Ik heb mensen gesproken die haar hebben gekend, onder wie haar dochter Simone, die me eraan herinnerde dat ik de plicht heb de bijzondere geest van haar moeder goed weer te geven.”

“Het interessantste aan het script is de combinatie van haar angst voor afwijzing en haar vrije geest. Ze was een diamantje, supergetalenteerd, en het enige wat ze wilde was de liefde van haar vader. Toen ik het script voor de eerste keer las, voelde ik een sterke verwantschap met haar, maar tijdens de vele repetities werd ik kwaad op haar. Ik heb vaak ruzie met mijn rol, dat maakt het spelen makkelijker.”

Over de regisseuse
Paula van der Oest (1965) is scenariste en regisseuse van televisie- en speelfilms. Verschillende van haar films wonnen Gouden Kalveren. In 2003 werd haar speelfilm Zus & Zo genomineerd voor een Oscar. Verder maakte ze nog onder meer Moonlight en Tiramisu.

Te zien vanaf : 31 maart 2011