web analytics

Vooruitblik: Bollywood Hero

Reacties zijn gesloten

Als je iemand productief kunt noemen, dan is het regisseur Diederik van Rooijen wel. Sinds zijn afstudeerfilm Chalk (NFTA, 2001) heeft hij nauwelijks stil gezeten. Na veel commercials en het regisseren van enkele televisieseries kwam vorige maand Van Rooijens  eerste speelfilm Stella’s Oorlog – onderdeel van de telefilmreeks 2009 – in de bioscopen. Precies een maand later verschijnt Bollywood Hero, met Egbert Jan Weeber in de hoofdrol.

 

 


Vooruitblik Bollywood Hero
Acteur Nick (Weeber) vertrekt naar India, om aldaar een rol te spelen in een Bollywood film. Nick is overdonderd door het land en zijn inwoners. Nick houdt tijdens zijn verblijf een videodagboek bij voor zijn dementerende vader, om hem zo een beeld te geven van Nick’s gebeurtenissen. Wanneer voor de ogen van Nick een weesmeisje wordt aangereden én Nick erachter komt dat zijn tegenspeelster in zijn film niet gelukkig is met de toekomst die haar ouders voor haar hebben uitgestippelt besluit Nick tot actie over te gaan. Maar de prijs die Nick betaalt voor het willen maken van een verschil in de Indiase stad en het verbeteren van de wereld, blijkt hoog.

 

Cast: Egbert Jan Weeber als Nick en Ishwari Bose-Bhattacharya als Sita
Scenario: Diederik van Rooijen
Regie: Diederik van Rooijen
Producent: Hanneke Niens en Anton Smit

 

Diederik van Rooijen over filmen in India
“Een verwarrend land om in te werken. Het levert enorm veel gezeik op en toch heb je er iets mee. Eén grote onbegrijpelijke chaos. Je moet goed tegen ellende kunnen, je flexibel opstellen, vooral je goede humeur behouden, maar niet over je heen laten lopen. Dat is een wankel evenwicht.”

 

Diederik van Rooijen over filmen in studio´s in India
“Je moet je voorstellen dat alle sets boven op elkaar zijn gebouwd, zodat je zoveel last hebt van elkaars herrie dat je niet met geluid kunt werken. Alle Indiase films zijn daarom gedubd. Bovendien loopt er aldoor een mannetje van de studio mee en als er in een shot per ongeluk iets te zien is van de buren, moet je ook voor die set betalen. Je bent dus erg beperkt in je mogelijkheden.”

 

Diederik van Rooijen (1975) groeide op in Nederland, Griekenland en Amerika. In Nederland studeerde hij in 2001 af aan de Filmacademie met zijn Engelstalige afstudeerfilm Chalk. Van Rooijen regisseert commercials voor het reclamebureau 25fps, was regisseur en scenarist van enkele korte films (o.a. de NPS Kort Babyphoned, waar hij een Gouden Kalf voor beste korte film mee won) en regisseerde televisiedrama (o.a. Meiden van de Wit en Keyzer en de Boer). In 2003 regisseerde Van Rooijen zijn eerste speelfilm Zulaika, over een meisje in Curaçao dat opgroeit zonder moeder.  Vorige maand verscheen zijn telefilm Stella´s Oorlog in de bioscoop.

 

Te zien vanaf: 19 maart 2009.