web analytics

Vooruitblik: Carmen van het noorden

Reacties zijn gesloten

In 1919 maakte Hans Nesna de in de Canon van de Nederlandse film opgenomen Een Carmen van het Noorden, naar de opera ‘Carmen’ van Bizet. Negentig jaar later maakt zijn kleinzoon Jelle een urban-versie van de opera onder de titel Carmen van het noorden.

Vooruitblik Carmen van het Noorden
De jonge en onzekere rechercheur Joz staat op het punt te trouwen met Maryam. Onverwachts krijgt hij een grote zaak toegewezen rond de moord op een prostituee. Zijn relatie komt op losse schroeven te staan wanneer hij door het onderzoek de verleidelijke Carmen ontmoet, een mooie vrijgevochten en ambitieuze jonge vrouw. Hij kan niet aan Carmen ontkomen en zet zijn toekomst op het spel.

Cast: Tygo Gernandt als Joz, Sanguita Akkrum als Carmen en Thom Hoffman als Simon
Regie: Jelle Nesna
Scenario: Karin van der Meer, Maarten van Hinte en Jelle Nesna, met bijdragen van Jan Harm Dekker, San Fu Maltha
Producent: In-soo Radstake en San Fu Maltha

Jelle Nesna over Carmen van het noorden
Carmen van het noorden wordt een remake van de gelijknamige film uit 1919. Die film werd geregisseerd door Maurtis Binger en mijn grootvader Hans Nesna. Annie Bos, die ook wel de koningin van de Nederlandse zwijgende film werd genoemd, speelde de hoofdrol van Carmen. Verhalen zoals die over Carmen, zijn onderdeel van onze cultuur en worden van generatie op generatie doorgegeven omdat ze op overtuigende wijze een moraal vertellen. Tegelijk geldt dat iedere generatie anders is en dus moeten de verhalen worden aangepast aan de belevingswereld van nieuwe generaties. De film uit 1919 is verouderd en spreekt ons niet meer voldoende aan. De film moet, om het in moderne Nederlandse straattaal te zeggen, worden geremixed. En dat is wat wij met de remake van “Een Carmen van het noorden” willen doen; “de remix”.” (Jelle Nesna, Carmen van het noorden Hyves 18-09-2008)

Regisseur Jelle Nesna (1955) studeerde aan de Nederlandse Filmacademie en regisseerde nadien documentaires, televisieseries en televisiefilms, waaronder In de Praktijk (1999-2000), Arends (1997) en Sprint! (2005) . In de drie genres heeft hij verschillende prijzen gewonnen. Met Carmen van het noorden maakt Nesna zijn langspeelfilmdebuut.

Te zien vanaf: 24 september 2009.

8 gedachten over “Vooruitblik: Carmen van het noorden

 1. Tygo plus Duvel plus Perquisite… dit MOET wel een hele vette film zijn!!!!

 2. Kijk er enorm naar uit, de clips die gister bij DWDD werden vertoond beloven iig veel goeds.
  Er zit zo veel verhaal achter deze film! Echt ongelovelijk dat dit script al zo ver terug zijn roots kent.
  Ook vet dat hij ver-urban-d is!
  Noice!

 3. Wat een trieste pogingen om de film te pluggen, duidelijk dat hier mensen vna de filmmaatschappij wat overijverig bezig zijn geweest.

 4. Dude,
  Is toch een goede film?
  Ik heb er van genoten, en serieus die ST van Perquisite doet echt wonderen onder die leipe beelden van Rdam.
  Wat vond jij ervan dan?

 5. @Sean;

  Volgens mij hebben filmmaatschappijen wel wat beters te doen…
  anyway, ik heb hem net gezien, en ik ben verliefd op de hoofdrolspeelster..
  @joep; idd een f*cking vette ST, Perquisite is echt te gek!

Reacties zijn gesloten.