Steven de Jong is ongetwijfeld één van de meest productieve regisseurs van ons land. Na de serie Bit en de twee Snuf-films van vorig jaar, komt hij nu met de miljoenenproductie De Hel van ’63. Lukt het, na het succes van Terug naar de Kust en Komt een Vrouw bij de Dokter, ook deze Nederlandse film een groot publiek te bereiken?
Vooruitblik De Hel van ’63
Januari 1963. Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma (Cas Jansen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in ’t Holt). Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.
Cast: Chris Zegers als Kees Ferwerda, Cas Jansen als Henk Buma en Chava voor in ‘t Holt als Annemiek
Regie: Steven de Jong
Scenario: Maarten Lebens, Jean Ummels, Steven de Jong
Producent: Klaas de Jong, Steven de Jong
Over de ‘Tocht der Tochten’
Van de ruim 10.000 starters haalden slechts 136 de finish. Naast de ontzettende kou, stak er later op de dag ook nog een Noordoosterstorm op, die een dag later haar hoogtepunt zou bereiken. Het gehele parcours sneeuwde onder – voor zover dat nog niet het geval was – en de vrieskou was voor velen ondraaglijk. Het zicht van de deelnemers was beperkt. Bovendien vroren bij velen de oogleden dicht, met als gevolg vreselijke valpartijen en andere nare ongelukken. Mensen braken hun benen, armen of bekken. De Nederlandse televisiekijker zag het allemaal gebeuren. Uiteindelijk werd de barre tocht gewonnen door Reinier Paping.
Steven de Jong over De Hel van ’63
“We hebben een aantal mensen gesproken en rondgezocht in archieven. We wisten gelijk dat het niet over de wedstrijd van Paping (de uiteindelijke winnaar, red.) moest gaan. Dat kent iedereen al. We hadden gelijk door dat daar niet het belangrijkste drama lag, dat lag meer bij de toerrijders. Dat zijn de gewone mensen, de identificatie is daarmee groter. Alle verhalen zijn echt gebeurd, maar we hebben de privésituaties erbij verzonnen. Dan leer je ze beter kennen, en ga je – hoop ik – meevoelen tijdens de tocht. Daar waren we het allemaal meteen over eens.” (NeerlandsFilmdoek)
De regisseur
Steven de Jong (1962) is zelfgeschoold filmmaker, acteur en producent en scenarist. Hij maakte zijn debuut als regisseur met De gouden Swipe (1995). Verwierf nationale bekendheid met films als De Schippers van de Kameleon, Kameleon 2 en De Scheepsjongens van Bontekoe.
Te zien vanaf: 17 december 2009.