web analytics

Vooruitblik: De laatste Dagen van Emma Blank

Reacties zijn gesloten

Een nieuwe film van Alex van Warmerdam (Abel, Ober) is altijd een verademing. Zijn eigen absurdistische stijl met scherpe, manipulatieve dialogen zorgt vaak voor originele en amusante films. Zijn zevende film, De laatste Dagen van Emma Blank, gaat 7 mei in première.

 

 

 
Vooruitblik De laatste Dagen van Emma Blank
Alex van Warmerdam verbaasde in 1986 vriend en vijand door met zijn debuutfilm Abel de twee belangrijkste Gouden Kalveren in de wacht te slepen (Beste Film en Beste Regie). Het is inmiddels 23 jaar later en met De laatste Dagen van Emma Blank lijkt van Warmerdam nog steeds zijn eigen aanstekelijke, absurdistische stijl aan te houden. De film gaat over een vrouw die een groot landgoed bezit en stervende is. Deze vrouw, Emma Blank, heeft haar bedienden beloofd haar bezittingen aan hen na te laten. Ze is echter veeleisend en de bedienden wachten dan ook met smart op haar dood. Het verhaal biedt weer voldoende ruimte voor bizarre situaties.

 

In de hoofdrollen zijn onder andere Annet Malherbe en Eva van de Wijdeven te zien, die beide al eerder genomineerd werden voor een Gouden Kalf (respectievelijk voor Kleine Teun en Dunya en Desie). Verder speelt ook Gene Bervoets een belangrijke rol, die vooral bekend is door zijn sterke rol in Spoorloos (1988). En zoals hij vaker doet, speelt Van Warmerdam zelf ook een rol.

 

Maar daar houdt de ijver van de regisseur niet op. Naast de regie, schreef hij ook nog het scenario en componeerde hij zelf de soundtrack. Het meest opvallende is nog het feit dat hij voor de opnames een geheel landhuis liet bouwen. Kosten noch moeite zijn gespaard om alles precies naar de smaak van de regisseur te krijgen. We zijn benieuwd in hoeverre dit valt terug te zien in De laatste Dagen van Emma Blank. De verwachtingen zijn in ieder geval hooggespannen.

 

Cast: Marlies Heuer als Emma, Gene Bervoets als Haneveld, Annet Malherbe als Bella, Eva van de Wedijven als Gonnie, e.v.a.
Regie: Alex van Warmerdam
Scenario: Alex van Warmerdam
Producent: Marc van Warmerdam

 

Een stuk dialoog uit De laatste Dagen van Emma Blank
“Het is heel eenvoudig. Wie het niet bevalt hier, gaat weg. Klaar. Wij zijn de clowns op de kankerafdeling. Nou en?”, zegt Bella.
“Ik heb geen kanker, hoor”, zegt Emma.
“Nou heeft ze weer geen kanker”, zegt Gonnie.
“Ik heb nooit kanker gehad.”
“Aan welke ziekte bent u eigenlijk van plan dood te gaan?”
“Ik ben op! Op, snap je?”
“U bent uw hele leven al op. U bent op geboren. Wie op is hoort dood te gaan.”
“Ik ga ook dood.”
“Als het u uitkomt!”, schreeuwt Gonnie.

 

Annet Malherbe over de vele nachtopnames van De laatste Dagen van Emma Blank
“Ik vind het zwaar. Je merkt ten eerste dat je geen twintig meer bent en het is een soort van rare jetlag-situatie waar je in terecht komt. ’s Nachts spelen is toch anders dan overdag. Ik vind het moeilijker om te controleren. Je begint al moe en je bent kapot als je klaar bent.” (RTL Boulevard, 12-09–2008) 

 

Te zien vanaf: 7 mei 2009.