web analytics

Vooruitblik: De Smaak van de Ziel

Reacties zijn gesloten


Lekker eten. Je wordt er dagelijks mee doodgegooid op televisie. Robbert Kiem Hwat So maakte de documentaire
De Smaak van de Ziel, waarin kunst en koken dicht bij elkaar liggen. Vanaf 7 april te zien in de bioscoop.

Vooruitblik De Smaak van de Ziel
Wanneer Erik van Loo, de huidige chef-kok en eigenaar van restaurant Parkheuvel in Rotterdam aan aardappels denkt, denkt hij altijd aan de aardappelsoep van zijn vader, een slager uit Limburg. Die soep maakt hij nu zelf eigenlijk net zo. Hij moet het alleen wat geraffineerder afwerken om het in Parkheuvel te kunnen serveren. Cees Helder, de chef die als eerste Nederlander een derde Michelinster kreeg, was zijn voorganger. Helder deed de zaak over toen hij op zijn hoogtepunt was en denkt met grote weemoed terug aan het laatste stukje kalfsvlees dat hij daar klaarmaakte. De derde sleutelfiguur in deze documentaire over koken als kunst en smaak en diepgevoelde emotie is meesterproever Paul van Craenenbroeck, van wiens oordeel het krijgen van een Michelinster afhing.

Regie en scenario: Robbert Kiem Hwat So
Producent: Joop van Wijk

Robbert Kiem Hwat So over de documentaire
“Het was een mooie en ook zware klus. Wat mij vooral heeft geraakt is de intimiteit van het proeven. Het gat in deze weblog (dec 2006-aug 2010) zou de zoektocht naar smaak kunnen beschrijven. Ook de worsteling om dit te vertalen naar film, een medium dat reukloos en in zekere zin smakeloos is. Verhalen genoeg, prachtige ontmoetingen en openbaringen in het werken met al deze warme en bewogen mensen die hun werk tot in het uiterste willen vervolmaken. Of het gaat om de proever, om de koks, om de crew geformeerd rond cineast Melle van Essen, of de percussie sessies in de keuken van Parkheuvel met Michael Vatcher … ik ontmoette overal dezelfde obsessieve bevlogenheid.” (Weblog van de regisseur)

Met de documentaire De Smaak van de Ziel maakt regisseur Robbert Kiem Hwat So zijn bioscoopdebuut. De film draaide vorig jaar al op het Nederlands Film Festival.

Te zien vanaf: 7 april 2011.

http://www.youtube.com/watch?v=RlXfkP6kMBs/