Regisseur Ben Sombogaart levert de laatste jaren de ene na de andere grote film af. Na Kruistocht in Spijkerbroek (2006) en Bride Flight (2008) is het nu de beurt aan het meeslepende epos De Storm, over de watersnoodramp van 1953.
Vooruitblik De Storm
De Storm gaat over Julia, een achttienjarige Zeeuwse boerendochter, die zwanger raakt van haar vriendje Koos, een vissersjongen. De zwangerschap en de bevalling worden eerst veroordeeld en later genegeerd door haar familie en dorpsgenoten. In de nacht van 31 januari 1953 breken in Zeeland op meer dan honderd plaatsen tijdens een verschrikkele storm de dijken door. De boerderij waar Julia woont wordt verzwolgen door een zondvloed. Ze wordt uit het water gered door de jonge luchtmachtsergeant Aldo, haar baby achterlatend. Julia is ontroostbaar, maar vastberaden haar baby terug te vinden. En terwijl iedereen aanstalten maakt uit Zeeland te vertrekken, begint ze aan een lange zoektocht die haar terugbrengt naar een verdronken, surrealistisch landschap van dierlijke en menselijke overblijfselen.
Cast: Sylvia Hoeks als Julia, Barry Atsma als Aldo en Dirk Roofthooft als de vader van Julia
Regie: Ben Sombogaart
Scenario: Rik Launspach en Marjolein Beumer
Producent: Alain de Levita en Johan Nijenhuis
Ben Sombogaart over de watersnoodramp
“Er zijn van die historische gebeurtenissen die je nooit meer vergeet. Je kunt je precies herinneren waar je was toen je er voor het eerst van hoorde en hoe je je toen voelde. Ik was zes en luisterde met mijn ouders naar de radio. Een stem deed verslag. Ik staarde naar de luidspreker en ‘zag’ het overstroomde land met de verdronken boerderijen en de wanhopige en angstige mensen op de daken. Het maakte een onuitwisbare indruk op me. De watersnootramp van 1953 is een belangwekkende gebeurtenis en nog altijd even actueel. De strijd tegen het water, de storm, de ‘elementen’ is een voortdurend gegeven in de strijd van de mens om te overleven. Een strijd die niet alleen in Nederland geleverd wordt.”
De productie
De watersnoodramp van 1953 is zonder twijfel een van de meest opzienbarende gebeurtenissen in naoorlogs Nederland. De ramp staat symbool voor ons land: de lage landen die kwetsbaar zijn voor de zee, het grote vertrouwen dat de Nederlander heeft in de zeewering en de eensgezindheid waarmee het land opnieuw wordt opgebouwd áls het dan eens misgaat. Moderne digitale technieken maakten het mogelijk om de ramp op grootse en realistische wijze in beeld te brengen. De springvloed van 1953 vormt het decor voor een dramatisch verhaal dat de menselijke tragiek van de gebeurtenis en de verstrekkende gevolgen ervan in beeld brengt.
De opnamen van de film vonden plaats in onder andere Castricum, Zeeland en Tielrode (België). In deze laatste plaats werd een volledige potpolder onder water gezet. Dankzij medewerking van vele instanties binnen de gemeente werden de sluizen voor de opnames van de film geopend. Daarnaast gaven negentig landeigenaren toestemming hun landerijen onder water te zetten. Het art department van de film bouwde ter plaatse een 150 meter lange dijk.
Voor de digitale kleurcorrecties en de visuele effecten deed men een beroep op het bedrijf HecticProjeX. Een internationaal team van specialisten werkte jarenlang aan de ontwikkeling en realisatie van de digitale beelden. De film bevat ongeveer 200 shots die achteraf met de computer bewerkt zijn.
De regisseur
Regisseur Ben Sombogaart (1947), veelvuldig Gouden Kalveren winnaar, genoot zijn opleiding aan de Nederlands Filmacademie. In de eerste jaren van zijn carrière regisseerde Sombogaart kinder- en jeugdfilms en -series zoals Mijn Vader woont in Rio (1989), Het Zakmes (1992) en Abeltje (1998). Met De Tweeling (2002) maakte hij zijn specifiek op het volwassen publiek gericht film. Naast een Gouden Kalf voor Beste Film werd De Tweeling genomineerd voor een Oscar.
Te zien vanaf: 17 september 2009.