web analytics

Vooruitblik: Dirty Mind

Reacties zijn gesloten

16 april gaat de Vlaamse film Dirty Mind van regisseur Pieter van Hees in Nederland in première. De film is, na Linkeroever, het tweede deel uit Van Hees’ drieluik ‘Anatomie van liefde en pijn’. De hoofdrol wordt vertolkt door de Vlaamse cabaretier Wim Helsen.

 

 


Vooruitblik Dirty Mind
Helsen speelt Diego, het sukkelige broertje van een succesvolle stuntman. Als hij op een dag een stunt moet overnemen komt hij ernstig ten val, waardoor hij een persoonlijkheidsstoornis oploopt. Hij is nu Tony T. (T.N.T.) en durft en zegt alles. Als hij echter steeds roekelozer wordt, beginnen mensen te twijfelen of de stoornis wel als een voordeel gezien moet worden. Doktoren blijken hem weer terug te kunnen brengen naar Diego, maar wil Tony T. dit zelf wel?

 

Cast:Wim Helsen als Diego Willems/Tony T., Robbie Cleiren als zijn broer Francis en Kristine van Pellicom als Jaana Ferrier
Regie: Pieter van Hees
Scenario: Pieter van Hees
Producent: Frank van Passel, Bert Hamelinck en Kato Maes

 

Afwachten
De Vlaamse regisseur Pieter van Hees presenteerde vorig jaar Linkeroever, zijn eerste bioscoopfilm. Hij kondigde daarbij meteen aan dat deze film onderdeel zou worden van een trilogie, genaamd Anatomie van Liefde en Pijn. Als beginnend regisseur neemt hij zo flink wat hooi op zijn vork. De titel van de trilogie duidt op een zwaar en kunstzinnig werk, maar dat bleek bij Linkeroever niet zo te zijn. Er werd dan ook niet veel aandacht besteed aan de daadwerkelijke anatomie van liefde en pijn. Linkeroever begon als drama, liep snel over in een mystery-thriller à la The Ring, om vervolgens als horror af te sluiten.

 

Het is niet te zeggen in hoeverre dit tweede deel, Dirty Mind, aan zal sluiten op het vorige deel uit de trilogie. Als we iets geleerd hebben van Linkeroever is het namelijk dat Van Hees allesbehalve voorspelbaar is. In zijn vorige film tackelde hij meerdere genres, waardoor de film wel aan samenhang moest inleveren. Voor Dirty Mind hopen we op een meer gestructureerd geheel, dat daadwerkelijk iets zegt over het onderwerp van de trilogie. Met Wim Helsen in de hoofdrol zal de film ongetwijfeld luchtiger worden dan Linkeroever, waardoor het wellicht makkelijker zal zijn zware onderwerpen te behandelen. We wachten het af.

 

Pieter van Hees over Dirty Mind
“Nu het niet langer politiek correct is om te lachen met lesbische liberalen, de Islam of dwergwerpen, resten er nog maar twee minderheden waar je komedies over mag maken: blanke mannen en neurotische wetenschappers. Ik heb geprobeerd om een film te maken waar juist die twee werelden mekaar ontmoeten.”

 

Pieter van Hees (1971) studeerde Germaanse filologie en volgde Academie Sint-Lukas in Brussel. Hij werkt als scenarist en regisseur. Linkeroever was zijn langspeelfilmdebuut. Verder maakte hij onder andere de korte films Big in Belgium en Penalty.

 

Te zien vanaf: 16 april 2009.