web analytics

Vooruitblik: Happy End

Reacties zijn gesloten

Al ruim veertig jaar drukt regisseur Frans Weisz zijn stempel op de Nederlandse filmindustrie. Komende maand gaat zijn alweer zijn veertiende bioscoopfilm in première. Happy End, het laatste deel uit Weisz’ en Judith Herzbergs drieluik over een Joodse familie, is een uniek project. Nagenoeg alle hoofdcastleden uit het eerste en tweede deel (Leedvermaak (1989) en Qui Vive (2001)) maken hun opwachting.

Vooruitblik Happy End
Na Leedvermaak en Qui Vive is de oude Simon op sterven na dood en treedt er een nieuwe generatie op de voorgrond van de veelgeplaagde Joodse familie die de sporen van WO II maar niet uit hun onderlinge relaties verbannen krijgt. De familie is bijeen gekomen omdat stamvader Simon ernstig ziek is. Hij heeft een oogoperatie ondergaan die ernstige complicaties heeft veroorzaakt. Zijn overleden vrouw Ada is – voor de anderen onzichtbaar – aanwezig wanneer er aan haar gedacht wordt. Simon denkt bijna voortdurend aan haar, zowel in de werkelijkheid als in zijn ‘dagmerries’.

Cast: Pierre Bokma als Nico, Rijk de Gooijer als Zwart en Catherine ten Bruggencate als Lea
Regie: Frans Weisz
Scenario: Judith Herzberg
Producent: Hans de Weers en Reinout Oerlemans

Trilogie
Happy End is na Leedvermaak (1989) en Qui Vive (2001) het afsluitende deel uit een unieke trilogie. Voor het eerst in de (Nederlandse) filmgeschiedenis is er een drieluik gemaakt over één familie met een identieke cast, die een periode van meer dan twintig jaar beslaat. Vooral de terugkeer van Rijk de Gooijer op het witte doek is opmerkelijk. Nadat de acteur in 2005 getroffen werd door een hersenbloeding, was hij nimmer meer bij een speelfilm betrokken. In eerste instantie ‘durfde, wilde en kon’ – aldus Weisz – Rijk de rol niet accepteren, maar mede met hulp van Pierre Bokma is het alsnog gelukt de acteur over te halen. Ondanks dat De Gooijer in de film geen woord zegt, is hij zoals altijd nadrukkelijk aanwezig.

Frans Weisz over het ’trilogie-effect’ en de tussentijd
“Ik heb mezelf, het Filmfonds en iedereen die over de film moest oordelen moeten beloven dat het een autonome film is die je ook kunt zien wanneer je de eerste twee delen niet gezien hebt. (…) Ik heb wel eens als anekdote verteld dat men op een Amerikaans Film Festival na het zien van Leedvermaak en Qui Vive aan me vroeg hoe we de acteurs zoveel ouder hadden gemaakt met make-up. Toen zei ik: ‘It’s no make-up, it’s life!'” (Frans Weisz, Films en Sterren, site RTL)

Regisseur Frans Weisz werd geboren op 1 januari 1938. Hij studeerde aan de Nederlandse Filmacademie en de filmschool in Rome. Zijn langspeelfilmdebuut maakte hij met Het Gangstermeisje (1966). In de jaren zeventig trok hij een groot publiek naar de zalen met films als De Inbreker (1972), Naakt over de Schutting (1973) en Rooie Sien (1975). Andere bekende films en televisieseries van Weisz zijn Charlotte (1980), Havinck (1987), Bij nader Inzien (1991) en Hoogste Tijd (1995).

Te zien vanaf: 1 oktober 2009.

Reacties zijn gesloten.