web analytics

Vooruitblik: Het Jaar 2602

Reacties zijn gesloten

André van der Hout en Linda Lyklema maakten Het Jaar 2602, over de herinneringen van overlevenden aan hun belevenissen in Japanse interneringskampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als begin 1942 Japan Nederlands-Indië bezet, moeten de Nederlanders gehoorzaamheid zweren aan de Japanse keizer. Voortaan geldt de Japanse kalender: het is het jaar 2602.

Vooruitblik Het Jaar 2602
In de film vertellen de kinderen van weleer, toen tussen 4 en 18 jaar, wat ze hebben meegemaakt in de Japanse interneringskampen tijden de WOII. Kinderogen kijken onbevangen het kamp in en weldra zijn honger, dood en gelaarsde soldaten net zo gewoon als handklapversjes en verstoppertje. Het kampleven wordt het gewone leven; de eerste werkelijkheid waar je in opgroeit. De kinderen van toen zijn inmiddels bejaard. De gebeurtenissen van weleer worden nauwgezet gereconstrueerd. Van tempo Doeloe tot Bersiap; van de paradijselijke kinderjaren tot de na-oorlogse onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, met daar tussenin de donkere jaren in de kampen. Kinderen waren het, die hun vader afgevoerd zagen worden, op appèl stonden met hun moeders, en werkten in de verzengende hitte. Ze overleefden het op een paar lepels stijfselpap en werden geconfronteerd met wreedheden, ziektes en eindeloze verveling. Hun verhalen zijn persoonlijke getuigenissen van ontberingen en trauma’s, maar ook van overlevingskracht, inventiviteit en kinderlijke verbazing.

Regie: André van der Hout en Linda Lyklema
Camera: Adri Schrover
Producent: Nadadja Kemper en Rob Vermeulen

Dagboekfragment Toos Blokland, destijds in een kamp
“Ik wil niet meer zwijgen en denken: Ach, soedah, laat maar. Ik denk nu: Ajo, doe maar, persiah!, en hier volgt dus mijn verhaal, meestal in doodsangst geschreven, op losse, nu vergeelde vellen papier, die ik in stilte, in het donker van een oude koffer verborgen hield.”

André van der Hout (1958) studeerde maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn documentaire De illusie aan de macht – 1412 dagen kabinet Den Uyl (1999) werd bekroond met een Gouden Kalf. Naast korte films en documentaires, is hij ook bekend van de (middel)lange speelfilms De Arm van Jezus (2002) en Het Zwijgen (2004).

Linda Lyklema (1955) werkte eerder onder andere voor Het Klokhuis en Noorderlicht en het project ‘26.000 gezichten’, waarin door 130 film- en televisiemakers korte portretten werden gemaakt over asielzoekers – jong en oud – die Nederland dienden te verlaten. In 1998 maakte ze de persoonlijke/historische documentaire Een Leven op Zee.

Te zien vanaf: 7 mei 2009.