web analytics

Vooruitblik: Het Leven uit een Dag

Reacties zijn gesloten

Regisseur Mark de Cloe heeft tot nu toe vooral korte films gemaakt. Zijn poëtische Boy meets Girl Stories vertellen over liefdesgevoelens in 34 losse afleveringen. Geen vreemde stap dus voor de beginnende regisseur om nu het allegorische liefdesverhaal van A.F. Th. van der Heijden te verfilmen. Het Leven uit een Dag is, na Valse Wals, de tweede speelfilm van regisseur Mark de Cloe.

Vooruitblik Het Leven uit een Dag
De film is een bewerking van het gelijknamige boek over een wereld waarin een mensenleven maar een dag duurt, en alle ervaringen maar een keer beleefd kunnen worden. Hoofdpersonen Bennie en Gini beseffen  na hun vrijpartij dat het leven nooit meer zo mooi kan worden. Ze willen naar de hel, waar eeuwige herhaling mogelijk is, en vermoorden een zwerver. Ze worden geëxecuteerd en belanden allebei in het hiernamaals, maar kunnen elkaar niet vinden.

Cast: Loïs Dols de Jon als Gini, Matthijs van de Sande Bakhuyzen als Bennie en Tygo Gernandt als zwerver
Regie: Mark de Cloe
Scenario: Mark de Cloe
Producent: Rene Huybrechtse
Camera: Jasper Wolf

Mark de Cloe over de keuze om juist dit boek te verfilmen
“In het boek worden de thema’s tijd en liefde tegenover elkaar gezet. De grillige onstuimige relatie die deze twee thema’s hebben intrigeert mij al jaren. Want het is de tijd die de liefde doet vergeten, die haar doet slijten en haar doet afsterven. Maar het is ook juist de liefde die als enige de tijd kan uitschakelen. ‘Ontelbare kussen worden vergeten, maar de eerste kus is onuitwisbaar’.”

Bennie en Gini verliezen elkaar na de executie uit het oog, waarna de film overgaat op het splitscreen principe. Deze keuze werd onder meer ingegeven door onderstaand, fascinerend verhaal van de Griekse filosoof Plato, dat tegelijkertijd symbool staat voor de zoektocht van de liefde
“Voordat de mensen mensen waren, zwierven er op aarde wezens rond. Ze hadden vier benen, vier armen en twee hoofden. Snel, sterk en machtig waren ze. Ze waren perfect. Maar ze wilden meer. Ze klommen op elkaar, vormden hemelshoge torens en vielen zo de Goden aan. Toen greep Zeus zijn bliksem en spleet elk van hen in tweeën. Als helft moesten zij nu verder door het leven gaan, op zoek naar de andere helft, naar de verloren wederhelft. Verlangend naar het geheel dat zij ooit waren. Sindsdien is de liefde een jacht naar de verloren wederhelft.”

Regisseur Mark de Cloe (1969) studeerde onder meer aan de Rietveld Academie en aan het Maurits Binger Instituut in Amsterdam. In 1998 won hij de NPS prijs voor Beste Korte Film met Gitanes (1997). In 2002 maakte hij een serie van 34 films over verliefdheid, genaamd Boy meets Girl Stories. Een vervolg op deze reeks, Life is Beautiful, is momenteel in productie. In 2004 maakte hij in samenwerking met Orkater de film Valse Wals en kreeg hiermee twee Gouden Kalf nominaties. Ook regisseerde hij afleveringen voor de series Lieve Lust (2005) en Koppels (2006).

Voor een eerste impressie van de film klik hier.

Te zien vanaf: 3 september 2009.