web analytics

Vooruitblik: Hou Me Vast – De Dijk

Reacties zijn gesloten

Al sinds begin jaren ’80 zijn ze bij elkaar, in een nagenoeg ongewijzigde formatie. De Dijk is een fenomeen in Nederland en zelfs daarbuiten. In Hou Me Vast volgt documentairemaakster Suzanne Raes de band op de voet, in wat een belangrijke periode uit hun bestaan bleek te worden.

Vooruitblik Hou Me Vast – De Dijk
In Hou Me Vast wordt De Dijk achter de schermen bij optredens en het produceren van nieuwe platen gevolgd. De band, die al bijna dertig jaar een mix van soul, blues, rock en chanson maakt, weet ook internationaal de aandacht te trekken. Het komt zelfs zo ver dat de vijf bandleden een samenwerking aangaan met soul-legende Solomon Burke. De muzikanten vertellen over hun passie, werkwijze en blik op de toekomst van hun band, terwijl ze optredens afgaan en nieuwe muziek produceren.

Regie en script: Suzanne Raes
Camera: Mark Bakker
Montage: Elja de Lange
Muziek: De Dijk
Producent: Suzanne van Voorst en Ilja Roomans

Over Suzanne Raes
Nadat ze Culture Studies in Amsterdam had gestudeerd, ging Suzanne Raes werken als redacteur en samensteller bij verschillende televisieprogramma’s. Sinds 2001 maakt ze zelfstandig documentaires over uiteenlopende onderwerpen. Voordat ze De Dijk intensief volgde, had ze o.a. portretten gemaakt over een illegale schoonmaakster in Amsterdam (De Huizen van Hristina) en een groep oude actievoerders van Greenpeace (The Rainbow Warriors of Waiheke Island).

Over De Dijk
De Dijk bracht zijn eerste album uit in 1982 en zat sindsdien niet stil. De band kwam in die tijd gemiddeld iedere twee jaar met een nieuw album, waaruit tientallen bekende hits voortvloeiden. Platen als ‘Bloedend hart’, ‘Ik kan het niet alleen’ en ‘Als ze er niet is’ zijn nog maar een paar van de Nederlandse muziekklassiekers die de band produceerde.

Hun meest recente album kwam vorig jaar uit. ‘Hold on Tight’ was een samenwerking met Solomon Burke, waarvoor een aantal reeds geschreven liedjes in het Engels werden vertaald. Een hoogtepunt in de carrières van de muzikanten, dat helaas ook een dieptepunt werd, toen Solomon Burke, slechts twee dagen voordat ze met hem zouden optreden, plotseling overleed. Ondanks de grote tegenslag blijven de mannen bij elkaar en gaan ze door met muziek maken en optreden.

Te zien vanaf: 25 september 2011.