web analytics

Vooruitblik: Iep!

Reacties zijn gesloten

Iep! heeft al flink wat aandacht in de media vergaard, maar niet in positieve zin. Producent Lemming Film knipte een kwartier uit de eindversie, tot ontzetting van regisseuse Rita Horst. Ze wilde niet meer op de aftiteling staan, daar staat nu het pseudoniem Ellen Smit. Toch is de film geselecteerd voor het jeugdprogramma van het filmfestival van Berlijn, dat volgende week van start gaat. Horst en de twee hoofdrolspelers boycotten uit protest de wereldpremière. Hoe het eindresultaat van deze miljoenenproductie eruit gaat zien, weten wij in Nederland vanaf 17 februari.

Vooruitblik Iep!
Iep!
is een film naar het gelijknamige kinderboek van Joke van Leeuwen. Vogelkijker Warre (Huub Stapel) vindt een vreemd wezentje. Ze lijkt op een klein meisje, maar ze heeft vleugels in plaats van armen. Warre noemt haar Viegeltje, neemt haar mee naar huis en voedt haar op. Totdat Viegeltje in de winter naar het Zuiden vliegt. Warre en zijn vrouw Tine (Joke Tjalsma) proberen haar terug te vinden.

Regie: Ellen Smit
Cast: Huub Stapel, Joke Tsjalsma, Kenadie Jourdin, Stefan de Walle, e.v.a.
Scenario: Mieke de Jong
Camera: Theo Bierkens
Montage: Ot Louw
Producent: Joost de Vries en Leontine Petit

Het artistiek personeel over Iep!
In een brief aan de producent heeft het artistiek personeel laten weten achter de regisseuse te staan. Volgens hen is de nieuwe versie “een ongelooflijke blunder”, en in plaats van “een warme, gelaagde en inhoudelijk sterke film”, is het nu een film “waarbij de poëzie grotendeels is weggesneden en de personages je koud laten”. (bron)

Producent Lemming Film over Iep!
Leontine Petit van Lemming Film stelt dat de film te lang bleek na een proefvertoning door “een erkend en ervaren bureau”. “Als producent kunnen we het niet verantwoorden om een film als Iep! met een voor Nederlandse begrippen zeer hoog budget van vier miljoen euro – gefinancierd met overheidsmiddelen en veel privaat geld – te maken voor een zeer klein publiek”. (bron)

Te zien vanaf: 17 februari 2010.

3 gedachten over “Vooruitblik: Iep!

  1. Zou normaal gesproken de producenten ook gelijk geven, zie talloze voorbeelden uit Hollywood, maar een film van onder de 90 minuten terugsnijden?

  2. Tuurlijk hebben de producenten het recht om in een film te snijden. Tenslotte ben je als filmmaker niets meer een ‘loonslaaf’. Maar of je als producent hiermee laat zien, dat je méér bent dan alleen maar een platte geldmachine, betwijfel ik. Lemming Film heeft dus een gebrek aan vertrouwen in de filmmaker en een gebrek aan respect voor het filmpubliek. Jammer.

Reacties zijn gesloten.