web analytics

Vooruitblik: Majesteit

Reacties zijn gesloten

Peter de Baan heeft met De Kroon en De Prins en het Meisje al zijn interesse voor het koningshuis laten blijken. Ook Majesteit biedt weer een suggestieve kijk in het leven van de koninklijke familie. Het is De Baans derde en laatste film over de Oranjes.

Vooruitblik Majesteit
Het is de derde dinsdag van september 2003. Bijna een jaar na het overlijden van Claus is Beatrix nog altijd rouwende. Ze raakt nog meer van slag als premier Balkenende op het laatste moment nog aanpassingen in de troonrede wil maken. Ze kan zich er niet in vinden, maar moet zich volgens de regels schikken. Het is het begin van een drama waarin Beatrix onzekerder wordt en reflecteert op haar leven.

Cast: o.a. Carine Crutzen, Marcel Hensema, Gijs Naber, Jeroen Willems, e.v.a.
Regie: Peter de Baan
Scenario: Peter de Baan en Ger Beukenkamp
Producent: San Fu Maltha, Anton Smit en Frans van Gestel

Majesteit en het NFF
Tijdens het Nederlands Film Festival was er nogal wat ophef over de weinige nominaties die de film kreeg (de film werd enkel genomineerd in de categorie Beste mannelijke bijrol (Jeroen Willems) en de prijs van de Nederlandse filmkritiek). Zo schoof producent San Fu Maltha tijdens de dagelijkse talkshow aan bij Claudia de Breij om zijn onvrede te uiten over de jury. Hij noemde de jury blind en doof en verweet voorzitter Pieter Broertjes geen verstand van film te hebben. Broertjes diende Maltha vervolgens onprofessioneel van repliek door de film inhoudelijk met de grond gelijk te maken en een rel leek geboren, maar uiteindelijk liep alles met een sisser af.

De Baan deed tegenover de Filmkrant zijn beklag en noemde het onder meer schandalig dat Carine Crutzen niet genomineerd was voor haar rol als Beatrix. Over de jury had hij dan ook geen goed woord over. “Hartstikke leuk hoor voor Mijke de Jong, die zeven nominaties voor Joy, maar je maakt je daar als jury totaal belachelijk mee, dan ben je elk gevoel voor verhouding kwijt. En dat Tirza niet genomineerd is voor Beste Film is, laat ik het aardig uitdrukken, hoogst merkwaardig. De jury voelt zich belangrijker dan de films, ze wil zich manifesteren en denkt het beter te weten. Dat is ijdeltuiterij, verschrikkelijk, ze hebben geen enkel besef wat dit betekent voor de pr van de Nederlandse film.”

Uiteindelijk verzilverde Majesteit één van de twee nominaties: Jeroen Willems mocht een beeldje ophalen voor zijn rol als Prins Claus.

Peter de Baan over zijn samenwerkingen met scenarist Ger Beukenkamp
“Zijn manier van schrijven gedijt kennelijk goed met mijn manier van regisseren. Bovendien hebben we een goede wisselwerking. De samenwerking bevalt dan ook prima, maar ik maak het niet gecompliceerder dan dat het is. We kunnen ook goed onafhankelijk van elkaar werken.” (bron)

Over de regisseur
Peter de Baan (1946) regisseerde vele televisie- en theaterproducties. Voor televisie onder meer De prins en het meisje, De kroon, Klem in de draaideur, Retour Den Haag en het acteerimprovisatie-programma De vloer op. Voor het theater onder meer Una giornata particulare, Billy, Jan Rap en z’n maat, Turks fruit, De scheepsjongens van Bontekoe en diverse voorstellingen van The Ashton Brothers. De Baan regisseerde verder voor het Holland Festival, Globe en Publiekstheater, was artistiek leider van het RoTheater en Sater en chef theaterwerkplaats De Balie.

Te zien vanaf: 28 oktober 2010.

Reacties zijn gesloten.