web analytics

Vooruitblik: Nova Zembla

Reacties zijn gesloten

Als er iemand in Nederland is die weet wat voor films aanslaan bij het grote publiek, dan is het Reinout Oerlemans wel. De afgelopen jaren boekte hij als producent successen met De gelukkige huisvrouw, Dik Trom en New Kids Turbo. En ook als regisseur ging het hem voor de wind, want zijn debuut Komt een Vrouw bij de Dokter staat inmiddels in de top 20 van best bezochte Nederlandse films aller tijden. Met de eerste Nederlandse 3D-film zit een nieuw succes er wel weer in.

Vooruitblik Nova Zembla
Voor het eerst is het beroemde verhaal van Willem Barentsz, die met zijn bemanning moest overwinteren in de Noordelijke IJszee, te zien in een speelfilm. Daarin staat niet Barentsz centraal, maar Gerrit de Veer, een jong bemanningslid die alle ontberingen tijdens de ontdekkingsmissie bijhield in een dagboek. Hij wordtmeegestuurd door de dominee, om te bewijzen dat hij de liefde van zijn dochter echt waard is. Thuis wacht zij verlangend op zijn terugkomst.

Cast: Robert de Hoog, Derek de Lint, Doutzen Kroes, Victor Reinier, e.v.a.
Regie: Reinout Oerlemans
Scenario: Hugo Heinen
Producent: Hans de Weers en Reinout Oerlemans

Reinout Oerlemans en Lennert Hillege over Nova Zembla
Nova Zembla heeft een budget van zeven miljoen euro en is volledig gefilmd met 3D-camera’s, op locatie in o.a. IJsland en Groenland, en zelfs varend op zee. Twee weken voor aanvang van de opnames blikten cast en crew vooruit op de grootse productie.

Reinout Oerlemans: “Meestal wordt er in ‘controlled environments’ gedraaid, in studio’s worden dan dingen nagebouwd. Wij gaan niet alleen de kou in, maar we gaan ook met de acteurs draaien aan dek van een zeilend schip, in 3D. Dat is voor zover wij weten nog nooit gebeurd.”

Cameraman Lennert Hillege vertelde over zijn voorbereidingen om voor het eerst in 3D te filmen: “Het is super heftig, het is echt een hele nieuwe taal. Ik ben er 24 uur per dag mee bezig. Ik slaap ermee, ik sta ermee op, ik eet 3D-cornflakes. Ik leer stap voor stap de taal die we gaan gebruiken. Op technisch gebied is er niet veel in Nederland, dus je valt vaak terug op mensen die in het buitenland zitten, het is best dun bezaaid in de wereld. We gaan er veel van leren en hopen er spelenderwijs steeds beter in te worden.”

Lees hier het hele verslag van de presentatie die cast en crew gaven voor aanvang van de opnames.