web analytics

Vooruitblik: Reykjavik-Rotterdam

Reacties zijn gesloten

Komende donderdag gaat de IJsland-Nederlandse co-productie Reykjavik-Rotterdam in Nederland in première. In de film, deels opgenomen in Rotterdam, speelt de Nederlandse acteur Victor Löw een belangrijke rol.

Vooruitblik Reykjavik-Rotterdam
Kristofer (Baltasar Kormákur) werkt als security guard. Ooit was hij zeeman, maar daaraan kwam een eind toen hij gesnapt werd bij het smokkelen van alcohol. Ook heeft hij een tijdje in de gevangenis doorgebracht. Omdat hij altijd geld problemen heeft, grijpt hij een laatste kans om aan te monsteren op een vrachtschip dat tussen de havensteden Rotterdam en Reykjavik vaart. Op het schip vindt hij zijn oude maten weer terug, maar hij merkt al snel dat sommigen van hen niet te vertrouwen zijn.

Cast: Baltasar Kormákur als Kristofer en Victor Löw als Hoogland
Regie: Óskar Jónasson
Productie: Baltasar Kormákur, Agnes Johansen, Dick Rijneke en Mildred van Leeuwaarden
Scenario: Arnaldur Indridason en Óskar Jónasson

De film
Reykjavik-Rotterdam beleefde haar wereldpremière in thuisland IJsland op 3 oktober 2008. Later draaide de film onder meer op enkele internationale festivals, waaronder Göteborg, Palm Springs en Rotterdam. In eigen land was de film een groot succes en won ze vijf Edda’s (o.a. voor beste scenario en beste regie), de IJslandse filmprijzen. Tevens was de film de IJslandse inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film. Eind vorig jaar werd bekend dat het Amerikaanse Working Title – het bedrijf achter enkele films van de Coen-brothers – een remake van de film wil maken met in de hoofdrol Mark Wahlberg (The Departed).

Te zien vanaf: 25 februari 2010.