web analytics

Vooruitblik: Smakelijk Eten!

Reacties zijn gesloten

In Amerika zijn al meerdere geroemde documentaires over eten en de voedselindustrie gemaakt. In Nederland kan dat onderwerp net zo interessant zijn. Walther Grotenhuis onderzoekt waar onze voedselproducten vandaan komen en wat ermee gebeurt.

Vooruitblik Smakelijk Eten
Documentairemaker Walther Grotenhuis onderzoekt waar ons voedsel vandaan komt, door wiens handen het gaat en wie eraan verdient. Hij volgt de route van soja uit Brazilië, garnalen uit de Filipijnen en verschillende bonen uit Kenia, en eindigt daarmee in ons land, op het diner van een bedrijfsfeest.

Regie en script: Walther Grotenhuis
Camera: Adri Schrover en André de Luis da Cunha
Montage: Mario Steenbergen
Componist: Johan Hoogewijs
Producent: Wouter Snip, Mark Daems, Bram Crols

Walther Grotenhuis over de film
“Als consument in de supermarkt verbaas ik me over het steeds exotischer aanbod van voedsel uit de hele wereld. Zomer en winter. Alles is er, altijd en overal vandaan. Globalisering heeft geleid tot goedkope producten. De wereld is onze supermarkt geworden. Maar wat weet ik eigenlijk van het eten op mijn bord? Waar kies ik voor als ik mijn boodschappenkar vol laad? Wat betekent de globalisering van ons voedsel eigenlijk buiten de verleidelijke uitstalling daarvan in mijn supermarkt?  In Smakelijk Eten wil ik die sluiers weghalen en onderzoeken wat de productie van ons voedsel betekent voor de mensen die er hun bestaan in vinden of er juist de dupe van worden. Ik wil dichtbij hun leven staan en dat invoelbaar maken. En zo de verborgen achterkant van ons dagelijks bord met eten tot leven brengen.”

Over de regisseur
Walther Grotenhuis studeerde in 1978 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie met de documentaire Geen Arbeiders. In de decennia daarna werkte hij voornamelijk als regisseur van documentaires en reportages voor televisie. Recentelijk maakte hij nog De koele Woede van Bernhard Willem Holtrop (2007).

Te zien vanaf: 10 maart 2011.