web analytics

Vooruitblik: Soeur Sourire

Reacties zijn gesloten

In de jaren zestig maakte een non faam als zangeres. ‘Soeur Sourire’, in het dagelijkse leven Jeannine Deckers, speelde gitaar en schreef liedjes en werd prompt wereldberoemd met haar nummer ‘Dominique’. Regisseur Stijn Coninx (Koko Flanel, Daens) maakte er de biografische film Soeur Sourire over.

 

 

Vooruitblik Soeur Sourire
Biopic over de legendarische zingende non, Soeur Sourire. Jeannine Deckers, zoals ze oorspronkelijk heette, speelde gitaar en schreef liedjes, waarvan er eentje, Dominique, plotseling in de jaren ’60 wereldberoemd werd en zelfs de nummer 1 positie in de Amerikaanse hitlijsten bereikte. Het leek een sprookjesverhaal, maar de lesbische Soeur Sourire kampte in werkelijkheid met hevige depressies en zocht troost in alcohol en medicijnen.

 

Cast: Cécile de France als Jeannine, Jan Decleir als vader Lucien en Sandrine Blancke als Annie
Regie: Stijn Coninx
Scenario: Stijn Coninx, Ariane Fert, Chris Vander Stappen
Producent: Eric Heumann en Marc Sillam

 

Stijn Coninx over de Cécile de France
“Het project kwam enkele jaren geleden terug op mijn bordje, maar ik had nog steeds grote twijfels over het onderwerp; toen werd ik voorgesteld aan Cécile de France, die Jeannine speelt in ‘Soeur sourire’. Cécile zag in haar een powervrouw, een rebelse tante met vechtlust; dat en de sprekende ogen van Cécile gaven voor mij de doorslag.” (Interview Stijn Coninx, Movie2Movie.nl 29-06-2009) 

  

Chris Lomme (‘moederoverste’) over de echte Jeannine Deckers
“Ik wist van het bestaan van Soeur Sourire af, maar het raakte me niet echt. Pas toek ik achteraf over haar leven las, vond ik het vrij tragisch. Ze moet het verschrikkelijk moeilijk hebben gehad.” (Interview Chris Lomme, Libelle 18 30-04-2009)

 

Regisseur Stijn Coninx (1957) studeerde aan de Film en Televisieacadmie van Brussel en was tot voor kort in eigen land commercieel de meest succesvolle Vlaamse cineast. Zijn film Koko Flanel (1990, bijna 1,1 miljoen bezoekers) werd begin dit jaar echter voorbijgestreefd door Loft van Erik van Looy. Stijn Coninx maakte verder onder andere de (internationaal) succesvolle films Daens (1992, genomineerd voor een Oscar), When the Light comes (1998) en Verder dan de Maan (2003).

 

Te zien vanaf: 16 juli 2009.