web analytics

Vooruitblik: Sonny Boy

Reacties zijn gesloten


Na succesvolle jeugdfilms als
De Tasjesdief (1995), Kruimeltje (1999) en Pietje Bell (2002) maakt regisseuse Maria Peters met de Annejet van der Zijl verfilming Sonny Boy haar eerste film voor een specifiek volwassen publiek. De verwachtingen zijn hooggespannen.

Vooruitblik Sonny Boy
In de twintiger jaren ontmoet de jonge, uit Suriname afkomstige, Waldemar Nods in Nederland de oudere Rika van der Lans en ze worden verliefd. De tegenstellingen zouden bijna niet groter kunnen zijn: Waldemar zwart, Rika wit, 17 jaar leeftijdsverschil en bovendien is Rika al moeder van vier kinderen. Maar ze houden van elkaar en dan … blijkt Rika zwanger te zijn. Rika en Waldemar kiezen voor elkaar ondanks de hoge prijs die ze daarvoor moeten betalen. Ze krijgen een zoon, Waldy, hun eigen ‘Sonny Boy’. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en wagen Waldemar en Rika hun leven om onderduikers te redden. Dat gaat echter niet zonder ingrijpende consequenties …

Cast: o.a. Ricky Koole als Rika van der Lans, Sergio Hasselbaink als Waldemar Nods en Willem Nijholt als Sam
Scenario: Maria Peters
Regie: Maria Peters
Producent: Hans Pos, Dave Schram

Over regisseuse Maria Peters
Maria Peters (1958) is scenarioschrijver, producent en regisseur. Na het behalen van de rechtenstudie aan de Universiteit van Amsterdam, studeerde ze in 1983 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. In de jaren nadien doet ze ervaring op bij producties als Abel en Honneponnetje. In 1987 richt ze samen met Dave Schram en Hans Post Shooting Star Filmcompany op, die inmiddels grote successen als Daens, Left Luggage en Kruimeltje op haar naam heeft staan.

Als regisseur maakte Peters diverse kassuccessen voor de jeugd, waaronder Kruimeltje, Pietje Bell en Afblijven. Sonny Boy is haar eerste speelfilm voor een volwassen publiek. “Dit is een van de meest indrukwekkende boeken die ik ooit gelezen heb: zó ontroerend en hartverscheurend. Het is een verhaal dat je naar de strot grijpt. En toen ik het uit had wist ik het meteen: dit wil ik verfilmen!,” aldus de regisseuse.

Maria Peters in aanloop naar de film over de moeizame financiering
“Het verhaal gaat over volwassenen, maar de film is ook voor scholieren interessant. Ik heb er echt ontzettend veel zin in, maar de handrem zit er nog op. Het zou de eerste film van mij zijn die niet specifiek op de jeugd gericht is. Het probleem is dat het een dure film betreft, omdat het verhaal zich grotendeels in de jaren dertig en veertig afspeelt. Je moet een oude tijd opnieuw tot leven brengen.”

Willem Nijholt over zijn rol in de film
“Het is een kleine, maar mooie karakterrol. Ik heb maar vijf draaidagen, maar het personage biedt me genoeg ruimte om daar iets moois van te maken. Bovendien is Sam een varieté-artiest in de jaren dertig. Het is in cultureel opzicht geen periode die ik heel bewust heb meegemaakt. Maar ik heb dankzij mijn moeder wel heel veel van het variété uit die tijd meegekregen.”

Te zien vanaf: 27 januari 2011.