web analytics

Vooruitblik: Spion van Oranje

Reacties zijn gesloten

Het is inmiddels 14 jaar geleden dat Filmpje! een grote hit was in de Nederlandse bioscopen. Paul de Leeuw was populair bij het grote publiek en met zijn dubbele hoofdrol, gebaseerd op typetjes uit zijn show, kon succes eigenlijk ook niet uitblijven. Binnenkort krijgt De Leeuw de kans dit succes te herhalen door opnieuw een dubbele hoofdrol te spelen, ditmaal in de film Spion van Oranje, de nieuwe creatie van Tim Oliehoek. Zal deze film net zo’n grote hit worden?

 

 

 

Vooruitblik Spion van Oranje
Nederland is de ondergang nabij. De Duitse schurk Bruno von Lippe is van plan ons land onder water te laten lopen. Er is maar één iemand die dit kan voorkomen: diens tweelingbroer en mislukt modeontwerper François van Vliet. Paul de Leeuw speelt deze dikke, stuntelende spion en tevens zijn vijand, Bruno. De eerste parodie van Nederlandse bodem komt 5 februari uit.

 

Cast: o.a. Paul de Leeuw in de dubbelrol van Bruno en François, en Najib Amhali en Jennifer Hoffman als geheim-agenten
Scenario: Tijs van Marle
Regie: Tim Oliehoek
Producenten: San Fu Maltha, Jeroen Beker en Frans van Gestel

 

Parodie
De ingrediënten die van Spion van Oranje een succesfilm kunnen maken zijn in ieder geval aanwezig. Zo is Paul de Leeuw nog steeds ongekend populair, lag de productie van de film in handen van het trio San Fu Maltha, Jeroen Beker en Frans van Gestel (die eerder verantwoordelijk waren voor de kaskrakers Zwartboek en Alles is Liefde) en was regisseur Tim Oliehoek ook de man achter het succesvolle Vet Hard. Daarnaast blijkt uit de teaser en trailer dat de film een parodie wordt, een genre dat de laatste jaren ongekend populair is (Scary Movie, Meet the Spartans). Spion van Oranje is vooral een parodie op James Bond en andere spionagefilms, maar kent ook verwijzingen naar onder andere Zwartboek, John Woo-films, de sekstape van Paris Hilton en steekt de draak met enkele BN’ers (Jort Kelder, Gerard Joling).

 

Nuance
Deze kolderieke, melige situaties en over-the-top aanpak vielen bij Ab Zagt, filmrecensent van het Algemeen Dagblad, echter niet in goede aarde. Zagt schreef onlangs een column op de website van het AD, waarin hij de film met de grond gelijk maakte. Zagts kritiek was vooral gericht op de slechte plot en dito grappen. Maar hoe kan een parodie een parodie zijn als deze zichzelf serieus neemt? Kwalijker: Zagt ‘vergat’ te melden dat de versie die hij van de film zag een onaffe versie betrof, wat zijn geloofwaardigheid niet ten goede komt. Twee maanden geleden meende Zagt op soortgelijke wijze ook Wit Licht in kwaad daglicht te moeten stellen. Een advies voor de pers: nuance kan geen kwaad. 

 

Tim Oliehoek over Paul de Leeuw in Spion van Oranje
“Ik zie het als dat je Paul de Leeuw gebruikt en alles om hem heen redelijk echt houdt. Hij is van zichzelf al een uitvergrote karikatuur.” (RTL Boulevard, 30-05-2008) 

 

Tim Oliehoek is in 2005 doorgebroken met Vet Hard. Zijn inzending voor de Filmacademie was een actiefilm van 2,5 uur, die hij op 18-jarige leeftijd maakte.

 

Te zien vanaf: 5 februari 2009.

 

 

Een gedachte over “Vooruitblik: Spion van Oranje

  1. Ik heb gisteren de film gezien en moet helaas zeggen dat het de met afstand ‘slechtste’ film is
    die ik ooit in mijn leven heb gezien. We ‘vierden’ de 12- jarige verjaardag van mijn dochter in de bioscoop (dachten we…). Die meiden waren het naar de pauze al spuugzat. Helaas moesten ze nog even volhouden… Ik had ook hoop dat het ‘beste’ nog moest komen. Helaas pindakaas! Het was gewoon pijnlijk om ernaar te kijken. Kotsmisselijk hebben we de bios verlaten. De Mac konden we gerust overslaan naar zoveel onsmakelijke
    szenes. Ik snap niet dat Nederland hier geld in stopt en dit soort films blijft investeren… Zonde!!! Nederland oh Nederland… Wanneer staan ze eindelijk op de goede filmemakers (die er zeker zijn!)?Bescherm ons (en de kinderen!) voor dit soort films. Anne de Beer

Reacties zijn gesloten.