web analytics

Vooruitblik: Sta me bij

Reacties zijn gesloten


De bijstand is het laatste vangnet dat de overheid kan bieden voor mensen die zelf niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien. In Nederland zitten momenteel ruim 300.000 mensen in de bijstand.  De documentaire
Sta me bij van Suzanne Raes en Monique Lesterhuis werpt een blik op deze groep uit onze samenleving en probeert inzicht te geven in de wijze waarop de Sociale Dienst te werk gaat.

Vooruitblik Sta me bij
In Sta me bij staan medewerkers van de Sociale Dienst in Zutphen hun bijna duizend cliënten met raad en daad bij. We zijn getuige van de confrontatie tussen de ervaren en betrokken consulent Bruno en de strenge zakelijke Debbie enerzijds en hun cliënten anderzijds. Welke aanpak heeft het meeste resultaat en wat moet uiteindelijk zwaarder wegen: het belang van algemene regels of de noodzaak van individueel maatwerk?

Sta me bij is een documentaire van Suzanne Raes en Monique Lesterhuis.

Over de bijstand
De bijstand is het laatste vangnet dat de overheid kan bieden voor mensen die zelf niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien. De belangrijkste functie van de Sociale Dienst is echter niet om mensen geld uit te keren, maar om ervoor te zorgen dat ze zo snel mogelijk weer meedoen in de maatschappij. Via werk of via een ‘traject’. Voor sommige cliënten is de bereidheid daaraan mee te werken gering: ze hebben teveel aan hun hoofd, kampen met verslavingen, schulden of hebben weerstand tegen hetgeen de Sociale Dienst hen bieden kan.

Over de documentaire
Voor Sta me bij verbleven Monique Lesterhuis en Suzanne Raes meer dan een jaar bij de Sociale Dienst in Zutphen. Ze volgden er de twee consulenten Bruno en Debbie met een aantal van hun cliënten. Zoals de weerbarstige Thomas die al jaren zonder inkomen of uitkering leeft. In een poging om zijn leven weer een beetje op de rit te krijgen probeert de ervaren en betrokken Bruno een persoonlijke band met hem op te bouwen. Ook zien we de timide Sjoerd. Hij ontvangt een uitkering, maar is wel fulltime aan de slag. Het draait hier echter om vrijwilligerswerk in een speelgoedwinkel en daarmee gaat Debbie niet akkoord. Sjoerd moet gauw betaald werk vinden, anders zet ze zijn vrijwilligerswerk stop.

Sta me bij werd tijdens het afgelopen IDFA genomineerd in de categorie ‘Beste Nederlandse documentaire’.

Over de makers
Suzanne Raes (1969) studeerde Culturele Studies in Amsterdam en is sinds 2001 is werkzaam als zelfstandig regisseur van documentaires en educatieve films. Ze maakt toegankelijke en betrokken films die wereldwijd vertoond en bekroond worden en in Nederland ook na uitzending een lang leven hebben (De huizen van Hristina, The Rainbow Warriors of Waiheke Island).

Monique Lesterhuis (1967) studeerde Algemene Letteren in Utrecht en werkte als redacteur, verslaggever en regisseur bij verschillende televisieprogramma’s (Ireen van Ditshuyzen, Michiel van Erp) en omroepen. Daarnaast maakt zij educatieve films, o.a. voor het Landelijk Platform GGZ en Humanitas.

Te zien op tv: donderdag 28 april, 22.50 uur, Nederland 2.