web analytics

Vooruitblik voorjaar

Reacties zijn gesloten

Met een recordaantal van vijftien Gouden Films en zelfs twee films die meer dan een miljoen bezoekers trokken, was 2011 een overtuigend succesjaar voor de Nederlandse film. Zullen er ook dit jaar weer zulke hoge bezoekersaantallen komen? En wat kunnen we verwachten op arthouse-gebied? In deze vooruitblik bekijken we wat dit voorjaar ons te bieden heeft.

Doodslag (12 januari)
Het heeft vier jaar geduurd, maar Pieter Kuijpers komt binnenkort eindelijk weer met een nieuwe speelfilm. De regisseur die in 2003 debuteerde met de rauwe gangsterfilm Van God Los, castte na TBS opnieuw Theo Maassen in de hoofdrol, als ambulancebroeder die in het nauw wordt gedreven. Max wordt belemmerd in het uitvoeren van zijn werk, komt in actie, maar voorziet niet welke verstrekkende gevolgen dat zal gaan hebben.

Süskind (19 januari)
Waargebeurd oorlogsdrama van Rudolf van den Berg (De Avonden, Tirza) over Walter Süskind, een joodse man die in 1942 besloot om samen te werken met de SS om zichzelf, zijn familie en honderden kinderen van transport naar concentratiekampen te redden. Met een budget van zes miljoen euro is dit een van de grotere producties die dit jaar in de bioscopen verschijnt. Titelrol voor Jeroen Spitzenberger.

Black Out (26 januari)
Na de doldwaze familiefilm Dik Trom gaat Arne Toonen opnieuw de komische kant op, maar dan wel meer richting de volwassenen. Black Out is een actiekomedie over een man (Raymond Thiry) die op de dag voor zijn huwelijk wakker wordt met een lijk en een pistool in zijn bed. Hij kan zich niet meer herinneren wat er is gebeurd, maar al snel krijgt hij een groep gangsters achter zich aan.

http://www.youtube.com/watch?v=Q8mqYEAtSoA

Tony 10 (15 februari)
Mischa Kamp, vooral bekend van de jeugdfilm Het Paard van Sinterklaas, regisseerde wederom een film voor jonge kijkers en hun ouders. Tony 10 gaat over een jongetje wiens vader na een ruzie plotseling van huis wegloopt. Hij vermoedt dat pa verliefd is geworden op de koningin en zal er alles aan doen om zijn ouders weer bij elkaar te krijgen.

Achtste-groepers Huilen Niet (15 februari)
Een tweede jeugdfilm in dezelfde week, wel met een zwaarder thema. Akkie zit in groep 8, maakt zich klaar voor de gebruikelijke dingen als de Citotoets en het schoolkamp, maar dan wordt ze plotseling ziek. Ze blijft optimistisch en krijgt veel steun van haar klas, maar zal ze dat belangrijke voetbaltoernooi nog wel kunnen meespelen? Naar het gelijknamige boek van Jacques Vriens. Regisseur Dennis Bots maakte eerder de Anubis-verfilmingen.

Lena (16 februari)
De Belgische regisseur Christophe van Rompaey brak in 2008 door met zijn debuut Aanrijding in Moscou. Zijn tweede film maakt hij in Nederland en gaat over een Pools-Nederlands meisje dat bij haar veeleisende moeder woont, maar halsoverkop verliefd raakt en bij haar nieuwe vriend en zijn vader gaat wonen. Maar de jongen blijkt vol met leugens te zitten.

Zombibi (16 februari)
‘De spetterende zomedy’, zo wordt deze horrorkomedie op de poster aangekondigd. Twee rivaliserende bendes moeten de handen ineenslaan om het op te nemen tegen een zombie-epidemie die zich steeds verder uitspreidt. Shouf Shouf Habibi meets Shaun of the Dead.

170 Hz (1 maart)
Dit regiedebuut van Joost van Ginkel won in september al de publieksprijs op het Nederlands Film Festival. Het heeft even geduurd, maar binnenkort is dit drama ook in de reguliere filmtheaters te zien. 170 Hz gaat over twee verliefde tieners die weglopen van huis en samen een nieuw leven proberen te beginnen. Opmerkelijk aan de film is dat vrijwel alle dialogen in gebarentaal worden verbeeld; de twee hoofdpersonen zijn namelijk doof.

Plan C (1 maart)
Een sukkelige Amsterdamse rechercheur komt in de problemen als hij zich in de gokschulden werkt bij een Chinese onderwereldfiguur. Hij verzint het plan om twee criminelen in te huren om een illegaal pokertoernooi te overvallen, zodat hij zelf buiten kijf blijft. Misdaadkomedie met Ruben van der Meer in de hoofdrol.

Voor een compleet bioscoopoverzicht van het voorjaar klik hier.

Een gedachte over “Vooruitblik voorjaar

  1. Prachtig! Er komen mooie films aan. Beetje jammer dat jullie Quiz niet noemen. Eindelijk zien we Pierre Bokma eens als maniak daarin. Heb daar het meeste zin in!

Reacties zijn gesloten.