web analytics

Vooruitblik voorjaar

Reacties zijn gesloten

Komt een vrouw bij de dokter was vorig jaar de best bezochte Nederlandse film met 923.000 bezoekers. Het bereiken van de zeldzame grens van 1 miljoen zit er dik in. Een mooie start in 2010 voor de Nederlandse film. Wat kunnen we nog meer verwachten? Hier een greep uit het aanbod van dit voorjaar.

Iep! (17 februari)
Flink wat consternatie bij de productie van deze miljoenenproductie. Regisseuse Rita Horst (De Daltons) was het niet eens met het inkorten van de film, en wilde haar naam niet meer op de aftiteling hebben. Daar staat nu Ellen Smit, een variant op Alan Smithee, het pseudoniem dat producenten in Hollywood hanteerden als een regisseur van de aftiteling gehaald wilde worden. De film is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Joke van Leeuwen en het scenario werd geschreven door Mieke de Jong (Oorlogswinter). Geselecteerd voor het jeugdprogramma van het filmfestival van Berlijn.

Gangsterboys (18 februari)
Na de teleurstelling van Mafrika (grote problemen met het vinden van een distributeur) komt Paul Ruven (Filmpje!) met een nieuwe komedie. Gangsterboys schreef hij zoals gewoonlijk zelf en gaat over twee kleine criminelen die tegen de lamp lopen. De politie doet ze een aanbod dat ze niet kunnen weigeren. “Of jullie gaan een half jaar de bak in, of jullie worden gangster.” Rappers Yes-R en Turk krijgen de hoofdrollen en worden o.a. bijgestaan door Jeroen van Koningsbrugge en Beau van Erven Dorens.

Zwart Water (4 maart)
Speelfilmdebuut van Elbert van Strien, die furore maakte met enkele indrukwekkende korte films (Het verborgen Gezicht, Verboden Ogen). De negenjarige Lisa ontdekt een nieuwe vriendin in de spiegel. Het is de geest van de overleden tweelingzus van Lisa´s moeder. Hierna begint Lisa´s vader ook nog te vermoeden dat zijn vrouw een groot geheim verborgen houdt. De hoofdrollen in deze mystery-thriller worden gespeeld door Barry Atsma, Hadewych Minis en Isabelle Stokkel.

First Mission (4 maart)
Boris Paval Conens (Temmink: the ultimate Fight, Vuurzee) bioscoop-comeback met in de hoofdrollen Tygo Gernandt, Anniek Pheifer en Mark Rietman. First Mission gaat over de belevenissen van een door idealen gedreven team medische hulpverleners en het gepassioneerde werk dat zij verrichten op een kleine post van International Frontline Doctors in Zuid-Amerika.

De gelukkige huisvrouw (15 april)
Carice van Houten speelt de hoofdrol in deze verfilming van Heleen van Royens debuutroman over een vrouw die zich door haar echtgenoot laat overhalen een kind te nemen. Ze blijkt echter nog vol te zitten met onverwerkte trauma’s en kan niet goed voor de baby zorgen. Verder met o.a. Waldemar Torenstra, René van ‘t Hof, Jaap Spijkers en Marcel Hensema. Speelfilmdebuut van regisseuse Antoinette Beumer (See you in Vegas, Willemspark).

Schemer (21 april)
Regisseur Hanro Smitsman neemt na zijn sterke speelfilmdebuut Skin wederom een tienermoord als uitgangspunt. De gruwelijke dood van Maja Bradaric zal bij velen nog vers in het geheugen staan. Haar naam is veranderd in Jessie en ze wordt gespeeld door de veelbelovende nieuwkomer Gaite Jansen (Lover of Loser). Daarnaast zijn belangrijke rollen weggelegd voor Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Melody Klaver en Gouden Kalf-winnaar Robert de Hoog (Skin).

Verder
Daarnaast gaan onder meer de gevierde Vlaamse film Queen Karo, de Gouden Kalf winnende documentaire Rotvos en Johan Kramers Johan Primero in première. Voor een compleet en actueel overzicht van bioscoopreleases klik hier.

Reacties zijn gesloten.