Het is alweer een tijdje geleden dat Maria Goos (Cloaca, Familie) een scenario schreef voor een film. In 2005 verscheen voor het laatst een verhaal van haar hand in de zalen. 2 September komt hier gelukkig verandering in met de licht-surrealistische Vreemd Bloed.
Vooruitblik Vreemd Bloed
Vreemd Bloed is een licht surrealistisch familiedrama over drie generaties slagers en speelt zich af van 1960 tot 1983. De jongste telg van de familie, Jere, wordt geboren op kerstavond 1960, voorbestemd om slager te worden. Zijn vader is slager, zijn grootvader was slager en aan zijn broers Cor, Bolle en Arie wordt van kinds af aan het slagersvak bijgebracht. Maar Jere is anders; hij lacht en hij zingt graag. Moemoe, zijn grootmoeder, besluit Kind, zoals ze hem noemt, in bescherming te nemen tegen zijn vastomlijnde toekomst en de akelige trekken van de andere mannen in de familie. En terwijl vader niet meer zelf mag slachten en zijn dorpse slagerij moet wijken voor de oprukkende nieuwbouw, moet Kind zijn eigen weg gaan. De hulp van Moemoe is daarbij van levensbelang.
Cast: o.a. Wim Opbrouck, Viviane de Muynck, Jelle de Jong, Gijs Naber, e.a.
Regie: Johan Timmers
Scenario: Maria Goos
Producent: Anton Smit, Frans van Gestel
Johan Timmers over het idee
“Het eerste idee voor deze film ontstond jaren geleden toen een vriend mij over zijn jeugd en zijn familie vertelde. Bizarre en tegelijkertijd tragische verhalen van een slagersfamilie in een kleine benauwende gemeenschap. Wat mij trof was de eenzame strijd van een kind dat in de verkeerde familie lijkt te zijn geboren. Op basis van wat hij vertelde scheef ik een script. Maar ik vond het niet goed genoeg. Dat vormde de aanleiding om met Maria te gaan praten. Zij zag een veel groter verhaal en ik vind het fantastisch hoe zij aan de haal is gegaan met het oorspronkelijke idee. Mijn script was enkel realistisch maar Maria maakte van Vreemd Bloed een grotesk, absurd, en bovenal een heel beeldend script. Ik ben intens gelukkig en trots dat het ons gelukt is.”
Over de regisseur
Johan Timmers (1961) begon zijn carrière als dramaturg en regieassistent bij diverse toneelproducties en is als schrijver en regisseur verantwoordelijk voor verschillende theaterproducties bij Het RO-Theater en Het Nationaal Toneel. Timmers heeft diverse series geregisseerd, waaronder een aantal jeugdseries zoals Potje Sport (1992-1994) en Muziekte (1995-1996). Andere series zijn Goede Daden Bij Daglicht (1998-2000) en De Vanger (2002-2003). Ook de twintigdelige comedyserie Kleine Pauze (2005-2006) en de dramaserie Nieuwe Ouders (2004-2005) zijn van de hand van Johan Timmers.
Hij werkte bij beide series samen met scenarioschrijvers Karen van Holst Pellekaan en Martin van Waardenberg. Samen met hen schreef Johan Timmers ook de comedyserie Klein Holland (2006-2008), die hij tevens regisseerde. Het scenario van Klein Holland werd in 2009 genomineerd voor de LIRA prijs. In 2007 regisseerde hij tevens de korte film Dobli naar het scenario van Paula Udondek. Vreemd Bloed is de eerste speelfilm die Johan Timmers regisseert.
Over Maria Goos
Na de middelbare school in Breda volgt Maria Goos (1956) van 1977-1982 de docenten- en regieopleiding van de Toneelacademie in Maastricht. Vanaf 1982 schrijft ze met grote regelmaat toneelstukken die zij in de eerste jaren ook zelf regisseert. Haar grote doorbraak vindt plaats in 1991. Samen met Hugo Heinen en Pieter van de Waterbeemd schrijft zij de televisieserie Pleidooi over het wel en wee in een advocatenkantoor. Haar volgende televisieserie Oud Geld (1995-1997) heeft zo mogelijk nog meer succes. Deze serie schrijft zij geheel zelf en de regie is in handen van oud-studiegenoot Willem van de Sande Bakhuyzen. Beide televisieseries grossieren in prijzen, waaronder diverse Gouden Kalveren, een Zilveren Nipkowprijs en Academy Awards.
In februari 2001 wordt haar toneelstuk Familie verfilmd, deze film wint een Gouden Kalf voor Beste Televisiedrama en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. In 2003 wordt er ook van haar toneelstuk Cloaca een telefilm gemaakt, de regie is bij beide films wederom in handen van Willem van de Sande Bakhuyzen. De Stichting Nederlandse Academy Awards onderscheidde de telefilm Cloaca op 30 September 2004 met een Gouden Beeld voor beste televisiedrama 2004. Ook haar film Leef! (2005) wordt met vele prijzen bekroond.
Te zien vanaf: 2 september 2010.