web analytics

Vooruitblik: Winterstilte

Reacties zijn gesloten

In september ging op het Nederlands Film Festival de eigenzinnige film Winterstilte van beeldend kunstenares Sonja Wyss in première. Dit Freudiaanse drama over vier vrouwen die in een ingesneeuwd dorpje in aanraking komen met de mysterieuze ‘hertenmannen’, werd bekroond met een Gouden Kalf voor het beste sound-design. Vanaf 5 maart draait de film in enkele filmtheaters in het land.

 


 

 
Vooruitblik Winterstilte
In een ingesneeuwde blokhut leven een weduwe en haar vier volwassen dochters met hun verlangens naar liefde en intimiteit. Het sterke katholieke geloof en een al jaren durende rouwfase dwingen hen tot een leven van kuisheid. Geheimzinnige hertmannen brengen verandering in hun bestaan.

 

Cast: o.a. Gerda Zangger als weduwe en Sandra Utzinger, Katalin Liptak en Sarah Bühlmann als dochter 
Scenario: Sonja Wyss
Regie: Sonja Wyss
Producent: Digna Sinke (SNG Film)

 

Filmproject ‘De Verbeeling’
Het Nederlands Fonds voor de Film en de Mondriaan Stichting lanceerden in het voorjaar van 2007 het gezamenlijke project De Verbeelding. De Verbeelding is een experiment, opgezet om lange, kunstzinnige films met een uitgesproken visuele aanpak voor een beperkt budget mogelijk te maken. De Verbeelding leverde 51 aanmeldingen op. De commissie bestaande uit voorzitter Rutger Wolfson, Marjoleine Boonstra, Femke Wolting, Sacha Bronwasser, Frans van Gestel en Heiner Holtappels was enthousiast over de hoge kwaliteit en grote diversiteit van de ingediende plannen. Winterstilte is één van de vier films uit het project ‘De Verbeelding’.  De overige drie films zijn:

 

De Stillen; Scenario en regie: Ricky Rijneke
Winterland; Scenario en regie: Dick Tuinder
C’est déja l’été; Scenario: Bastiaan Kroeger en Martijn Smits, regie: Martijn Smits

 

Sonja Wyss over Winterstilte
“Met de realisering van Winterstilte ging een ongekende wereld voor me open. Tot nu toe maakte ik mijn video’s bijna helemaal alleen. Nu werden steeds meer mensen aan me voorgesteld die aan mijn film zouden meewerken. De taken werden verdeeld. Oh wat een luxe met zo veel professionele en enthousiaste mensen samen te mogen werken! Het was ook wel even wennen, na zo veel jaren waarin ik alle tijd had om op mijn project te broeden. En om elk detail dat met zo veel aandacht bedacht, geplaatst, verschoven, en weer veranderd was, nu opeens in zo’n hoog tempo op te nemen. In situaties die niet zo waren als gedacht, locaties van mijn fantasie die niet te vinden waren, etc. Of gewoonweg: het definitieve realiseren van de beelden die ik in mijn hoofd had. Fantasie werd nu realiteit. Toch was de opnameperiode een droom die gerealiseerd werd. Sommige mensen beweren dat dromen beter dromen kunnen blijven dan dat ze waar worden. In dit geval ben ik het er niet mee eens. Het was en is nog steeds geweldig mijn verhaal werkelijkheid te zien worden. Soms ontstonden er tijdens het draaien bijna magische momenten waarin wij ,de crew, toeschouwers waren die verbaasd zaten te kijken naar wat zich voor de camera afspeelde. Om met acteurs te werken vond ik fantastisch. Ik had nog lang met ze door willen werken om te ontdekken hoe hun filmkarakter zich verder had kunnen ontwikkelen. Ook om met zo veel mensen samen te werken was geheel nieuw voor mij. Het heeft bij mij tot nu toe een grotendeels positief gevoel achtergelaten. Het is zo inspirerend en efficiënt om met anderen samen te werken en dingen te maken die je in je eentje gewoon niet kan doen dat ik hoop in de toekomst nog eens een filmproject te kunnen maken.” (website SNG Film)

 

Sonja Wyss heeft de Zwitserse nationaliteit maar woont al meer dan 15 jaar in Nederland. Ze is beeldend kunstenares, en maakt videofilms en installaties. Haar filmpje Grüezi wohl Frau Stirnimaa was in 2000 geselecteerd voor Quinzaine des Realisateurs in Cannes.

 

Te zien vanaf: 5 maart 2009.