web analytics

Vooruitblik: Within the Whirlwind

Reacties zijn gesloten

Within The Whirlwind, de nieuwste film van Marleen Gorris (regisseuse van Oscarwinnaar Antonia), is gebaseerd op de memoires van Eugenia Ginzburg, die tijdens Stalin’s bewind jarenlang onterecht vastzat in een Siberisch werkkamp.

Vooruitblik Within the Whirlwind
Evgenia Ginzburg (Emily Watson) leeft in het Rusland in de roerige beginjaren van het communisme. Aanvankelijk heeft ze geen last van het nieuwe bewind en ze weet een succesvolle carrière van de grond te krijgen. Maar onder Stalin wordt zij opgepakt op verdenking aanhanger te zijn van het Trotskisme. Niet veel later komt ze terecht in een strafkamp en Evgenia krijgt een loodzware tijd die zij alleen weet te overleven dankzij geloof in poëzie.

Cast: o.a. Emily Watson, Ulrich Tukur, Pam Ferris, e.v.a.
Regie: Marleen Gorris
Scenario: Nancy Larson

Problemen
Within  the Whirlwind, gebaseerd op de memoires van Eugenia Ginzburg, kent een lange aanloopgeschiedenis. Gorris liep al lang met het idee voor de film, maar had moeite het benodigde budget bij elkaar te krijgen. In eerste instantie toonde een Franse producent interesse, maar deze haakte af, waarna een Duitse producent uitkomst bood. Met geld uit België en Polen kreeg men het budget uiteindelijk rond. De opnamen vonden begin 2008 plaats, maar mede door de wereldwijde economische crisis duurde het lang voor de film een distributeur gevonden had.

Marleen Gorris over de invloed van haar feministische standpunt op haar carrière
“Het valt moeilijk te staven dat het mijn carrière heeft geschaad. Antonia, die een sterk feministische inslag heeft, kreeg een Oscar. Dus ik kan zeker niet klagen over een gebrek aan aandacht. Maar natuurlijk had mijn carrière er compleet anders uitgezien als ik alleen mainstream-films of films zonder feministisch perspectief had gemaakt.” (Interview Women and Hollywood, 04-02-2010)

Over de regisseuse
Marleen Gorris (1948) studeerde Engelse taal en letterkunde en theaterwetenschappen. Met haar eerste film De Stilte rond Christine M. (1982), waarvoor ze zelf ook het script schreef, won ze meteen het Gouden Kalf voor Beste Speelfilm. Daarna volgden nog drie Nederlandse films waarbij ze zowel voor het script als de regie verantwoordelijk was. De bekendste daarvan is Antonia (1994), die diverse prijzen in de wacht sleepte, waaronder de Oscar voor Beste niet-Engelstalige speelfilm en diverse Gouden Kalveren. Na het succes van Antonia concentreerde Marleen Gorris zich op het regisseren en maakte ze diverse buitenlandse films, waaronder Mrs. Dalloway (1997), The Luzhin Defence (2000) en Carolina (2003).

Te zien vanaf: 23 september 2010.

3 gedachten over “Vooruitblik: Within the Whirlwind

  1. Klinkt wel interessant. Gorris kan het wel en heeft toch ook al wat aardige films op haar naam staan. Krijgt eigenlijk nooit aandacht in Nederland.

  2. Hopen dat de feministisch toon weer wat getemperd is, alhoewel het onderwerp zich er zeker voor leent.

  3. Weet je, doen ze allemaal zo hun best om de omgeving er authentiek uit te laten zien, hebben ze acteurs in huis die mensen van vlees en bloed van hun rollen maken en dan maken ze echt een heel vreemde fout: Russen spreken geen Engels. Dat is zo bizar! Anne Frank schijnt ook vloeiend Engels te hebben gesproken tegen haar ouders en Von Stauffenberg ook tegen zijn kompanen (Tom Cruise in Valkyrie). Ik kan dit soort films niet zien. Sorry.

Reacties zijn gesloten.