web analytics

Vooruitblik: Zieleman (telefilm 2011)

Reacties zijn gesloten

Ben Sombogaart, die de afgelopen jaren miljoenenproducties als Kruistocht in Spijkerbroek, Bride Flight en De Storm regisseerde, maakte afgelopen jaar de telefilm Zieleman. Een intieme film, met een intiem verhaal.

Vooruitblik Zieleman
Blanco Zondervan (8) is de jongste thuis en wordt altijd door iedereen genegeerd. ’s Nachts bedenkt hij geheime krachttrucs die hij uitvoert in zijn geheime boomhut. Als zijn broer Jacob zo’n ruzie met zijn vader krijgt dat hij het huis uit wordt geschopt, is de spanning thuis om te snijden.

Als Blanco op een nacht ten einde raad een onmogelijke nieuwe truc verzint, lijkt deze tot gevolg te hebben dat er hulp van buitenaf komt. Precies op dat moment komt een man het dorp inrijden in een busje waarop staat: ‘Ben Zieleman – voor alles wat u zelf niet kan’.

Cast: o.a. Annet Malherbe, Reinier Bulder en Bruno Vanden Broecke
Scenario: Eveline Verwoerd, Nelleke Zitman
Regie: Ben Sombogaart

Ben Sombogaart over Zieleman
Zieleman is een film over een jongetje dat in een gezin woont waarin ruzie ontstaat. Hij voelt zich verantwoordelijk voor het oplossen van de conflicten. Hij heeft het gevoel dat als er iets mis gaat dat dat zijn schuld is. En dat gevoel hebben kinderen vaak. Die thematiek herken je als ouder ook. Het blijft heel herkenbaar. Het is dus geen typische kinderfilm, maar een film waarin zowel kinderen als volwassenen zich in zullen herkennen.” (Ben Sombogaart in ‘De Avonden’, Radio 6)

Ben Sombogaart: Van ‘klein’ naar groot
Ben Sombogaart begon zijn carrière als regisseur van IKON-documentaires. Voor de omroep maakte hij portretten van gezinnen van over de gehele wereld. Na enkele jaren begon het te kriebelen en besloot hij zich toe te leggen op het maken van fictiefilms. Na enkele (korte) televisieproducties, waaronder Allemaal Tuig! (1982) enGina (1986), debuteerde hij in 1989 officieel in de bioscopen met Mijn Vader woont in Rio, dat in Berlijn direct bekroond werd met een Gouden Beer. De jaren nadien trad hij op als regisseur van vele Bos Bros producties, het (tevens internationaal) bekende productiehuis van voornamelijk jeugdfilmproducent Burny Bos. Hier maakte hij onder andere Het Zakmes (1992), Dag Juf, tot Morgen (1994) en Mijn Franse Tante Gazeuse (1996).

In 2000 maakte Sombogaart vervolgens de overstap naar producties voor een volwassen publiek. Na enkele afleveringen geregisseerd te hebben van onder andere de series De Aanklacht en Wet & Waan (2000) leverde hij in 2002 de grootse speelfilm De Tweeling af. Niet alleen pers en publiek liepen warm voor het romantische epos, ook internationaal gooide de film hoge ogen en werd ze genomineerd voor een Oscar. Na Pluk van de Pettefleten Ibbeltje (2004) zette de regisseur met Kruistocht in Spijkerbroek zijn eerste stappen in de internationale filmwereld. Deze grootschalige Engelstalige productie, met een budget van 10,5 miljoen euro één van de duurste Nederlandse (co-)producties ooit, werd eveneens positief onthaald. Eenzelfde lot onderging het twee jaar jongereBride Flight, welke tevens de terugkeer van Rutger Hauer in de Nederlandse filmwereld betekende.

Het ruim zes miljoen kostende De Storm bevestigde eens te meer de hoge positie die Sombogaart inneemt in de vaderlandse filmwereld. Zeker na De Tweeling heeft de carrière van de regisseur een enorme vlucht genomen en mag Sombogaart zonder enige twijfel bestempeld worden als de grootste regisseur van Nederland. Zijn films kenmerken zich door een levensechte, vaak grootse aanpak, waarin het pakkende melodrama, tempo en allure van grote Hollywood-producties gecombineerd wordt met de verfijndheid, subtiliteit en oprechtheid van de Europese cinema. Bovendien heeft de regisseur als geen ander het vermogen een groot en gevarieerd publiek aan te spreken.

Zieleman betekent zijn eerste film na De Storm. Later dit jaar gaat ook Isabelle in première.

Te zien: zaterdag 5 februari, 19.00 uur, Nederland 3.