web analytics

3x Piet Römer

Reacties zijn gesloten

Vannacht overleed in zijn slaap op 83-jarige leeftijd acteur Piet Römer. Bij het gros van de Nederlanders bekend als De Cock (“met C-o-c-k”) uit Baantjer, maar Römer speelde ook in een twintigtal films. NeerlandsFilmdoek selecteerde er drie.

– Wat zien ik!? (1971)
In Paul Verhoevens komische Wat Zien ik!? speelt Römer een grote bijrol als Piet, een getrouwde man die zich aangetrokken voelt tot Blonde Greet, een ervaren, maar vriendelijke prostituee. In tegenstelling tot haar klanten is Piet echter niet zozeer geïnteresseerd in seks, maar neemt hij Greet mee naar allerlei meer en minder cultureel verantwoorde evenementen. Uiteindelijk loopt de relatie spaak en keert hij terug naar zijn eigen vrouw. Gezien het marginale karakter van het personage en de film geen rol waarmee Römer flink kon uitpakken, maar door zijn charismatische verschijning en lichte toon wel uitermate amusant.

– Het medelij, Jet! (1975)
Film over Sjacheraar Tim (Johnny Kraaykamp), inmiddels een brave huisvader, en zijn oude kameraad Bodde (Römer). Ze lopen elkaar na lange tijd weer tegen het lijf, waarna Bodde Tim overhaalt om met hem op stap te gaan onder het motto: “Lachen, lachen, lachen!”. Het gevolg is een komisch bedoeld, maar vaak matig geheel, dat echter aardig wegkijkt. Regisseur Frans Weisz wilde eigenlijk Rijk de Gooijer voor de rol van Bodde, maar doordat deze zich vlak voor de opnamen terugtrok uit het project, werd Piet Römer gecontracteerd. De enige hoogtepunten vormen de momenten tussen Johnny en Piet, die liet zien een waardig vervanger te zijn voor De Gooijer.

– Peter en de Vliegende Autobus (1978)
Jeugdfilm van Karst van der Meulen, waarin Römer op bijzonder komische en ietwat uitvergrote wijze de rol van buschauffeur vertolkt. Wanneer door toedoen van magische toverballen zijn bus de lucht in vliegt, weet hij door zijn droogkomische opmerkingen als geen ander de opgewekte stemming te bewaren. Al vliegend in antwoord op de leraar die hulp wil halen, maar niet weet hoe: “Nou, daar is de deur.” Kleine, maar komische en kleurrijke rol.