web analytics

3x Televisietypetjes naar het witte doek

Reacties zijn gesloten

Met Ushi Hirosaki was vorig jaar een populair televisietypetje te zien op het witte doek. ‘Haar’ film Ushi must Marry werd door de critici volledig gekraakt en ook de publieke belangstelling viel tegen. Welke televisietypetjes gingen Ushi (in Nederland) voor?

Televisietypetjes
Met Ali G, Borat en Brüno heeft de Britse komiek Sasha Baron Cohen reeds voorbeelden gegeven van hoe een populair televisietypetje succesvol naar het witte doek kan worden vertaald. In Nederland en Vlaanderen wordt echter zelden iets soortgelijks gedaan. Zo werd er nog nooit een film gemaakt over de Vieze Man, Ali Osram of een van de typetjes uit Draadstaal, Neonletters of Nieuw Dier. Toch zijn er in de lage landen ook enkele films aan een televisietypetje gewijd. NeerlandsFilmdoek selecteerde er drie (of eigenlijk vijf).

Filmpje! (1995)
Paul Ruven maakte in 1995 de uitermate succesvolle komedie Filmpje!, volledig gesitueerd rond Paul de Leeuws typetjes Bob en Annie de Rooy. Plat, flauw, maar wel heerlijk over-the-top en bijzonder doeltreffend. De film werd door meer dan een miljoen mensen bezocht, ondanks de slechte kritieken. Enkele scènes mogen gerust tot klassiekers van de Nederlandse cinema worden gerekend (‘Objection, your honor!’). Het typetje was tot vorig jaar nog te zien op de televisie.

Theo & Thea en de Ontmaskering van het Tenenkaasimperium (1989)
Arjan Ederveen en Tosca Niterink kwamen in 1985 voor het eerst op de buis als het komische duo Theo & Thea, twee ‘volwassen kinderen’. In 1989, het laatste jaar waarin ze op televisie te zien waren, werd eveneens een bioscoopfilm rond de twee vervaardigd. De dik aangezette plot, het schmierende acteerwerk en de vele memorabele scènes zorgen ervoor dat de film vandaag de dag nog lang niet in vergetelheid is geraakt.

Firmin (2007)
De Vlaamse acteur en komiek Chris van den Durpel brengt al decennialang allerlei typetjes de woonkamer binnen. Naast het door ruim 700.000 Vlamingen bezochte Oesje! (1997), over zijn typetje Kamiel Spiessens (een wat oudere, lispelende tuinman), werd in 2007 de film Firmin gemaakt, waarin Van den Durpel als ‘Firmin’, een ex-bokser die iets te veel klappen op zijn hoofd heeft gehad, zijn opwachting maakte. De film was minder succesvol dan haar voorganger, maar kent ook genoeg leuke momenten voor een avondje plezier. “Een kip is soms geen hond …”