Nederlandse thrillers zijn schaars, wordt vaak gezegd. Wie de vaderlandse filmgeschiedenis doorspit, zal echter genoeg thrillers tegenkomen. Dat ze met enige regelmaat geen diepe indruk achterlaten, is een ander verhaal. Neerlands Filmdoek selecteerde drie min of meer vergeten thrillers uit de jaren negentig.
– De Tussentijd (1993)
In 1990 regisseerde Marianna Dikker de geslaagde zwarte komedie Een Scherzo Furioso. Met De Tussentijd maakte ze drie jaar later haar debuut in de bioscopen. De psychologische thriller, over een jonge vrouw die zegt gebeld te zijn door haar overleden vader, werd slecht ontvangen door de vaderlandse pers en trok een kleine 5.000 bezoekers. Niet geheel opmerkelijk: ondanks de aardige sfeer, een sterk uitgangspunt en een goede rol van Pleuni Touw, zijn het scenario, de dialogen en het acteerwerk grotendeels tenenkrommend.
– AfFair Play (1995)
Na een (relatief) aardig internationaal succes met Voor een Verloren Soldaat (1992) waagde regisseur Roeland Kerbosch zich in 1995 aan een Engelstalige thriller rond een jaloerse diamantair. Met een budget van 4 miljoen gulden – destijds zeker niet gering – maakte Kerbosch van AfFair Play een onderhoudende B-film, met charismatische hoofdrollen van Derek de Lint (Soldaat van Oranje) en Lysette Anthony (Zoeken naar Eileen). De film wist echter zowel nationaal als internationaal geen potten te breken.
– De Trein van zes uur tien (1999)
Frank Ketelaar is vooral bekend als scenarist van series als Overspel en Vuurzee, waar hij tevens afleveringen voor regisseerde. In 1999 waagde hij zich aan het regisseren van een avondvullende thriller voor televisie. Naar een eigen verhaal maakte hij van De Trein van zes uur tien een van de beste telefilms tot dusver. Centraal staat de vraag hoe ver iemand bereid is te gaan om een baan te bemachtigen. De hoofdrollen in de geslaagde thriller worden gespeeld door een jonge Peter Paul Muller en Roeland Fernhout, destijds nog niet echt doorgebroken. Zowel in Nederland als in het buitenland diverse malen met groot succes op televisie uitgezonden.
Ten behoeve van de verzamelaars van Nederlandse speelfilms:
De film “De Tussentijd” is op video uitgebracht. Hetzelfde geldt voor “Affair Play”. De telefilm “De trein van zes uur tien” is, bij mijn weten, noch op video, noch op dvd uitgebracht.
Geïnspireerd door de aandacht die aan de film is besteed heb ik (de indertijd van televisie opgenomen versie van) “De trein van tien over zes” opnieuw bekeken. En wederom vond en vind ik het een geweldige film, goede acteurs, mooie beelden en een spannend verhaal. Het feit dat deze film in Nederland en in het buitenland veel succes heeft verbaast mij niets.