web analytics

3x Vergeten thrillers uit de jaren ’80

Reacties zijn gesloten

zaakvanlevenofdood

Nederlandse thrillers zijn schaars, wordt vaak gezegd. Wie de vaderlandse filmgeschiedenis doorspit, zal echter genoeg thrillers tegenkomen. Dat ze met enige regelmaat geen diepe indruk achterlaten, is een ander verhaal. Neerlands Filmdoek selecteerde drie min of meer vergeten thrillers.  

– Een Zaak van Leven of Dood (1983)
In 1983 liet producent Matthijs van Heijningen binnen 11 weken dezelfde filmploeg zowel Een Zaak van Leven of Dood als De Lift opnemen. Van de eerste verwachtte hij het meest. De tweede zou echter de hoogste ogen gooien en zowel nationaal als internationaal faam verwerven. Een Zaak van Leven of Dood, met een topcast bestaande uit Peter Faber, Derek de Lint en Carla Hardy, flopte. Zowel pers als publiek lieten de film over de al dan niet mysterieuze dood van een vrouw met psychische aandoening links liggen. Ietwat gedateerd, maar sfeervol en vermakelijk.

– De Grens (1984)
Niet veel Nederlandse films gaan in premiere tijdens het filmfestival van Cannes. Leon de Winters De Grens deed dat in 1984 wel, in het programma-onderdeel ‘Un certain regard’. De film was groots van opzet, met een internationale cast en veel opnamen in het buitenland. Centraal staan de beslommeringen van een journalist die contact wil maken met een terroristenbende. Hij raakt verstrikt in een web van geweld, seks en gewetenskwesties. Volgens pers en publiek was de film verre van geslaagd. Producent René Sleegers sloot zich jaren later aan bij deze lezing. Desalniettemin is de film door de algehele look en intrigerende verhaal het aanzien meer dan waard.

– Loos (1989)
Theo van Gogh is een van de weinige Nederlandse regisseurs met een flinke ervaring in het thriller-genre. Zo maakte hij onder meer 06/05, Baby Blue en De Nacht van Aalbers. In 1989 maakte hij met de thriller Loos een van zijn beste films. De film flopte destijds genadeloos en de kritieken waren in de regel niet mals, maar Loos is bijzonder sfeervol, sterk geacteerd en mooi vormgegeven. Opmerkelijk: het affiche van Loos trok destijds meer aandacht dan de film zelf.

2 gedachten over “3x Vergeten thrillers uit de jaren ’80

  1. Ten behoeve van verzamelaars en liefhebbers van Nederlandse speelfilms:

    “Een zaak van leven of dood” is zowel op video en later in de reeksHollands Glorie van Birdge Pictures op dvd verschenen.

    “De grens” is een film van Leon de Winter, geïnspireerd op een oorspronkelijk verhaal van René Seegers, Jean van der Velde en Leon de Winter. De film is op (verhuur) video uitgebracht door Thorn EMI (bestelnummer 90 2872 2) en niet op dvd uitgebracht. In de serie Tabula Cinema is als deel 4 een van vele foto’s voorzien boek uitgekomen met de dialogen en scèneovergangen zijn beschreven. Het boek bevat tevens het dagboek dat Leon de Winter tijdens het maken van deze film voor de Volkskrant bij heeft gehouden.
    (Andere uitgaven in de Tabula Cinema reeks: Hans het leven voor de dood van Louis van Gasteren, Allemaal rebellen van Louis van Gasteren en Bastille van Rudolf van den Berg).

    “Loos” is zowel op (verhuur)video als op – in de dvdbox, gewijd aan het werk van Theo van Gogh, opgenomen – dvd uitgebracht. Het is een sadomasochistisch getinte thriller, waarin een advocaat verstrikt raakt in de Rotterdamse onderwereld. Het verhaal is geïnspireerd door de destijds geruchtmakende Zaanse paskamermoord. De film is, voor wat betreft de rechtszaak die erin speelt, opgenomen in – thans – zaal G1 van het Haagse Paleis van Justitie. Als rechters acteren op de schrijvers Maarten Biesheuvel en – inmiddels wijlen – Karel van het Reve. Een hoogst bijzondere film!

  2. Birdge Pictures, zoals in de vorige reactie staat, moet zijn Bridge Pictures.

Reacties zijn gesloten.