web analytics

3x Wegzwijmelen in de polder

Reacties zijn gesloten

De romantische komedies zijn de laatste jaren niet te tellen. Voor diegenen die graag thuis  nog eens wegzwijmelen, selecteert Neerlands Filmdoek drie romcoms van eigen bodem.

– Liever Verliefd (2003)
Gebaseerd op de Duitse film Sex oder Liebe (2000) maakte regisseur Pim van Hoeve in 2003 de romantische komedie Liever Verliefd. De luchtige feelgood-film over een journaliste die tegelijkertijd verliefd wordt op twee mannen werd een kassucces: bijna 250.000 mensen bezochten de film in de bioscoop. Producenten Alain De Levita en Johan Nijenhuis borduurden met het voor een breed publiek beoogde Liever Verliefd succesvol voort op de aanpak van en polderromantiek in films als Costa! (2001) en Volle Maan (2002) en bleven dat ook nog een tijdje doen – naast een vervolgserie op Costa! maakte men in de jaren nadien nog onder andere Pista! (2003), Snowfever (2004) en Lieve Lust (2005).

– Flirt (2005)
Het slechts voor een habbekrats gedraaide Flirt werd geschreven door Eddy Terstall, die bekend stond (en staat) om zijn luchtige relatiefilms als Babylon (1998) en De Boekverfilming (1999). De regie liet hij dit keer over aan zijn goede vriend en regie-assistent Jaap van Eyck. In Flirt volgen we een groep jonge mensen die worstelen met liefde, verliefdheid en ’trouw zijn’. De sympathieke en zomers vormgegeven film introduceerde de speelse Lidewij Mahler bij het Nederlandse bioscooppubliek en werd door de pers welwillend ontvangen. Het publiek was echter minder enthousiast, waardoor Flirt niet het succes werd dat men had gehoopt.

– Alles is Liefde (2007)
Wie aan een Nederlandse romcom denkt, kan niet om Alles is Liefde heen. De film, geregisseerd door Joram Lürsen en geschreven door Kim van Kooten, werd een doorslaand succes en trok ruim 1,3 miljoen bezoekers. Zoals het een romantische komedie die ten tijde van Sinterklaas speelt betaamt, staat een hoopvolle boodschap waarin de goedheiligman een belangrijke metaforische rol vervult centraal: ‘Liefde is als Sinterklaas, je moet er in geloven, anders wordt het niks.’ En zo is het maar net.

Een gedachte over “3x Wegzwijmelen in de polder

  1. Ten behoeve van verzamelaar van Nederlandse speelfilms:

    Alle drie in dit item genoemde films zijn op dvd uitgebracht!

Reacties zijn gesloten.