web analytics

De klonen van Johan

Reacties zijn gesloten

Volgende week gaat Johan Nijenhuis’ nieuwste film Toscaanse Bruiloft in premiere. De film borduurt voort op een eerdere (en reeds veelvuldig herhaalde) succesformule van de cineast. 

Verliefdopibiza

– Costa! (2001)
Alle stereotypen komen voorbij in Costa!: beugelbekkie Janet, hunk Rens (Daan Schuurmans) en bitch met een zacht randje Frida (Katja Schuurman). Vrij grote dramasituaties als drugshandel en een verkrachting krijgen weinig tijd en zijn in principe niet meer dan het doorspoelen van het toilet; het gaat vooral om het plezier, de zon en het verkopen van een feelgood-gevoel. In anderhalf uur wordt een dun plotje met vooral vervelende karakters over de kijker uitgestort, verpakt in mooie, zonnige en sfeervolle plaatjes van Salou. Nijenhuis biedt voor ieder wat wils; personages waarvan er altijd wel één is waar je jezelf op kunt projecteren en vooral universele (liefdes)problemen. Het resultaat is een zomerse film, die – op de net iets te infantiele personages na – best onderhoudend is.

– Volle Maan (2002)
Terwijl een relatie op punt van barsten staat, roept Andrea (Chantal Janzen) plots uit dat ze hier geen tijd voor heeft: “Ik ga doen waar ik voor gekomen ben, ik ga naar de party!”. Tegelijkertijd wil Treesje (Georgina Verbaan) alleen maar ontmaagd worden, is Teun Kuilboer de kneus die uiteindelijk toch geaccepteerd wordt en heeft iedereen wel zijn of haar avontuurtje. Net als in Costa! is ook in Volle Maan geen tijd voor dramatiek of moeilijk gedoe. De zon schijnt, het Spaanje eiland Mallorca floreert in volle glorie en met een cast bestaande uit onder andere Lieke van Lexmond, Chantal Janzen en Ellen ten Damme valt er qua vrouwelijk schoon weinig te klagen (ook voor de dames niet trouwens, met onder meer Daan Schuurmans, Cas Jansen en Michiel Huisman). Net als Maas met Flodder in Amerika, kopieerde ook Nijenhuis voor Volle Maan zijn kaskraker Costa! vrijwel letterlijk. En met succes.

– Verliefd op Ibiza (2013)
Ook in Verliefd op Ibiza gebeurt heel wat. Maar tijd om daar bij stil te staan is ook hier niet. Wat er ook gebeurt: de hoofdpersonages struinen van het ene naar het andere feest en van de ene oogverblindend mooie locatie naar de andere. Met Kim Feenstra, Gigi Ravelli, Marly van der Velden en Kimberly Klaver valt er voor de mannelijke kijker sowieso weinig te klagen. Ook de vrouwen komen aan hun trekken; Jan Kooijemans – zoals Johan Derksen het zou zeggen – speelt de vooral met ontbloot bovenlijf rondhuppelende voetballer Kevin die, net als Daan Schuurmans in de twee eerder genoemde films, voorzien is van een aardig wasbordje. Het hoogtepunt van het verhaal vindt bovendien wederom plaats tijdens een groot(s) dance-event. Na ruim tien jaar bleek de nieuw leven ingeblazen formule van Costa! nog steeds garant te staan voor een groot publiek. Bijna 700.000 Nederlanders bezochten de film in de bioscoop en het succes van Costa! werd overtroffen.

– de series
Het bleef niet beperkt tot bovenstaande films. Zowel Costa! als Verliefd op Ibiza kregen namelijk ook nog een gelijknamige serie-reeks. Daarnaast verscheen nog Pista!, welke te bestempelen valt als ‘Costa! in de sneeuw’. Wellicht programmeert SBS dit najaar ook Toscaanse Bruiloft – de serie?