web analytics

De twee werelden van Johannes Heesters

Reacties zijn gesloten

Acteur, artiest en operettezanger Johannes Heesters (5 december 1903, Amersfoort) is vandaag in het Duitse Starnberg overleden. Met een carrière van 90 jaar staat hij in het Guinness Book of Records als de langst optredende artiest ooit. Heesters werd 108 jaar.

Omstreden
Omstreden in Nederland, een publiekslieveling in Duitsland. Acteur en operettezanger Johannes Meesters leefde in twee werelden. Ondanks dat hij de honderd ruim was gepasseerd, trad hij nog geregeld op. Meestal in Duitsland, maar soms ook nog in Nederland, ondanks alle kritiek die dan steevast losbarstte. Zo ook in 2008, toen het Nederlands Theaterinstituut en het Filmmuseum Heesters wilde eren.

De meester zelf had wel even getwijfeld en besloot uit veiligheid niet met zijn eigen auto te reizen. Maar na ruim veertig jaar had hij ook wel weer zin in ‘eigen’ land op te treden. Zijn angst bleek gelukkig ongegrond: het optreden werd een groot succes en als klap op de vuurpijl kreeg Heesters van het Nederlands Theaterinstituut ook nog opnamen van zijn werk mee. Het Filmmuseum maakte van de gelegenheid gebruik om Heesters het eerste exemplaar van de film De Vier Mullers (1935), waarin hij een van de hoofdrollen vertolkt, te overhandigen.

Dachau
In 1935 was er nog niks aan de hand geweest. Heesters was een graag geziene acteur en artiest en vooral actief in het theater. In 1924 speelde hij, onder regie van Theo Frenkel, een rolletje in de stomme film Cirque Hollandais, maar daar bleef het wat filmwerk betreft dan ook bij.

Met de intrede van de geluidsfilm in de Nederlandse filmwereld, werd hij voor de producenten plots echter een stuk aantrekkelijker. Door zijn populariteit als operettezanger, bezat hij de kracht om publiek naar de zalen te lokken. Niet voor niets werd hem in zowel Bleeke Bet (1934) als in De Vier Mullers (1935) de ruimte en tijd gegund een of meerdere liedjes op te voeren. Na deze films vertrok hij al snel naar Duitsland, waar zijn succes alleen maar groter zou worden.

Aan deze verhuizing naar onze Oosterburen dankte Heesters echter ook zijn omstreden reputatie in ons land. Een bezoek aan het concentratiekamp Dachau in 1941 zorgde al jaren voor de nodige ophef. Het gerucht gaat dat Heesters daar heeft opgetreden voor SS-soldaten, maar zelf ontkende hij dit en hield hij vol niet te hebben geweten dat het een concentratiekamp betrof. Na de oorlog ging Heesters in Duitsland gewoon verder met zijn werk en wordt hij nog steeds op handen gedragen. In Nederland is dit zogezegd anders. Maar omstreden of niet, aan zijn kwaliteiten en talent valt niet te twijfelen.

Bleeke Bet en De Vier Mullers zijn in Nederland op DVD verkrijgbaar in de DVD-reeks ‘Nederlandse Filmklassiekers’, uitgegeven door TDM Entertainment en het Filmmuseum.