web analytics

Dijk van een acteur – 3x Huub

Reacties zijn gesloten

Gisteren ging de documentaire Hou me vast – De Dijk feestelijk in première. Zanger Huub van der Lubbe is onlosmakelijk met de band verbonden, maar heeft inmiddels ook al in een flink aantal films en series zijn opwachting gemaakt. NeerlandsFilmdoek selecteerde drie van zijn beste rollen.

Dijk van een acteur – Huub van der Lubbe
Naast een zangcarrière heeft Huub van der Lubbe ook rollen gespeeld in enkele grote Nederlandse speelfilms en televisieseries. Zo speelde hij in 1986 in het Oscarwinnende De Aanslag, in 1983 in het commerciële succes Brandende Liefde en was hij recent te zien in een aflevering van ’t Schaep met de 5 Pooten (2006). Hieronder drie memorabele rollen.

–          Brandende Liefde (1983)
In 1983 maakte regisseur Ate de Jong een vlotte en bij tijd en wijle ontroerende film naar het gelijknamige boek van Jan Wolkers. Brandende Liefde was na Turks Fruit (1973) en Kort Amerikaans (1978) de derde film naar het boek van de auteur, en diegene waar hij het meest tevreden mee was. Huub van der Lubbe speelt een grote bijrol als ‘side-kick’ van hoofdrolspeler Peter Jan Rens. Komisch, enthousiast en charismatisch.

–          De Aanslag (1986)
Na zijn meer komische rol in Brandende Liefde kreeg Van der Lubbe in De Aanslag de kans zijn drama-talent te etaleren. In een intense confrontatie-scène tussen hem en Derek de Lint enkele jaren na de oorlog – de eerste de zoon van een NSB’er, de tweede getuige van de moord op zijn ouders –  toont hij zijn potentie als acteur. De Aanslag is ongetwijfeld een van de hoogtepunten uit zijn gehele carrière; de film werd bekroond met een Golden Globe en Oscar.

–          De Bunker (1992)
In het beklemmende De Bunker – dat zich vrijwel volledig afspeelt binnen de muren van diverse cellen in ‘De Bunker’, een zwaar bewaakt cellencomplex in het concentratiekamp Amersfoort – speelt Van der Lubbe de rol van Ab Wolting, een verzetsstrijder die vastzit voor een bonnenkraak in Joure. Wederom klein gespeeld, maar daardoor niet minder overtuigend. Gerard Soetemans regiedebuut werd geen succes in de bioscopen, maar deed het alleraardigst op televisie.

Reacties zijn gesloten.