web analytics

“Houdt het dan nooit op!?” – Memorabele quotes uit de Nederlandse film (deel I)

Reacties zijn gesloten

“Houdt het dan nooit op!?”

We kennen ze allemaal wel, quotes uit films die ons nog lang bijblijven en een onuitwisbare stempel drukken op een film of filmland. Soms blijken ze zelfs zo legendarisch, dat ze (diverse malen) geparodieerd worden. De hierboven genoemde wanhoopskreet van Carice van Houten in Zwartboek dateert pas uit 2006, maar werd al snel daarna op de hak genomen in zowel Snuf de Hond in Oorlogstijd (2008) als Spion van Oranje (2009). Maar de Nederlandse film (en televisie) kent natuurlijk meer memorabele uitspraken, hieronder een eerste willekeurige verzameling van tien legendarische (film)quotes.

1. ‘Ze waren bezig watermonsters te nemen.’
“Het lijkt erop, dat het watermonster hen genomen heeft.”
Huub Stapel als politiedetective Eric Visser in Amsterdamned (1988, Dick Maas). Bekijk het citaat in de trailer op 0.12:

http://www.youtube.com/watch?v=7boqFGb7xm4

2. “Moet je een knal!?” 
Rijk de Gooijer als het alter-ego van Semijns Roggeveen in Hoge Hakken, Echte Liefde (1981, Dimitri Frenkel Frank) wanneer hij zijn stoere imago kracht bij wil zetten tijdens een ruzie.

3. “Houdt het dan nooit op!?”
Carice van Houten als Rachel in Zwartboek (2006, Paul Verhoeven). Bekijk het citaat hier:

4. “Maar buurman, wat doet u nu?”
Tatjana Simic als Kees in Flodder (1986, Dick Maas), wanneer de buurman haar van achteren neemt in zijn garage.

5. “Môge.”
Inmiddels legendarische standaard-begroeting van de diverse personages uit Soldaat van Oranje (1977, Paul Verhoeven).

6. “Zo, dus jij leeft nog?”
‘Ja, jij ook dus?’
“Nog wel, ik heb kanker.”
Cees Geel als Simon in Simon (2004, Eddy Terstall) tegen Marcel Hensema (Camiel) wanneer hij hem na een flink aantal jaren bij toeval tegenkomt. Bekijk het citaat in de trailer op 0.34:

7. “Wat is dat? Een paardenoog? Een paardenoog!”
Rutger Hauer als Erik in Turks Fruit (1973, Paul Verhoeven) wanneer hij als jongeman uit Amsterdam een paardenoog in zijn portie Limburgse zuurvlees vindt.

8. “Denk je wel eens aan me, als je je aftrekt …?”
Angela Schijf als Anna in Van God Los (2003, Pieter Kuijpers) tegen Egbert Jan Weeber (Stan), wanneer hij haar vriendje speelt om de schijn op te houden tegenover haar ouders (haar daadwerkelijke vriend is de kleine crimineel Maikel (Tygo Gernandt)).

9. “The Russians … ok?”
Rijk de Gooijer herhaaldelijk als legerofficier in Schatjes! (1984, Ruud van Hemert) wanneer hij instructies geeft voor een militaire oefening.

10. “Dus mijn dochter speelt toneel bij jou? Maarten, staat mijn dochter inhoudelijk in haar blote reet?”
Gijs Scholten van Aschat als Joep in Cloaca (2003, Willem van de Sande Bakhuyzen) tegen Jaap Spijkers (Maarten) wanneer hij vermoedt dat zijn dochter van achttien naakt in een toneelstuk van zijn vriend Maarten te zien is. Bekijk het citaat in de trailer op 0.57: